Slovenija
2198 ogledov

Cigler Kralj na pomoč kliče misijo Evropskega parlamenta

Janez Cigler Kralj Saša Despot Janez Cigler Kralj
NSi s pismom obvešča Evropski parlament o "eroziji parlamentarne demokracije v Sloveniji".

Vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj je na predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsola naslovil pismo, v katerem navaja, da se je v Sloveniji z nastopom vlade Roberta Goloba v "državnem zboru začela erozija parlamentarne demokracije". Ob tem je prst uperil v predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, ki da skupaj s poslanci največje vladne stranke Gibanje Svoboda "preprečuje delovanje parlamentarnih instrumentov za nadzor izvršilne veje oblasti ter krši predpise za zasledovanje ozkih političnih interesov predsednika vlade".

"Gibanje Svoboda s pomočjo koalicijskih strank pred našimi očmi izvaja atentat na demokracijo. V NSi na to opozarjamo že dolgo, ampak kljub našim opozorilom stvari ne gredo na bolje, nasprotno, te razmere se dramatično poslabšujejo," je na današnji novinarski konferenci dejal Cigler Kralj. Zato je po njegovih besedah edina pot, da o razmerah v Sloveniji in "napadu na demokratične institucije" opozorijo tudi Evropski parlament.

"Premier se skriva in izmika zaslišanju!"

Tako je v pismu izpostavil tri primere, ki po mnenju NSi dokazujejo navedene očitke. Med drugim je navedel, da predsednik vlade in poslanci Svobode ignorirajo zahteve za zaslišanje Goloba pred preiskovalno komisijo o sumih političnega vmešavanja v delo policije. Kot je zapisal vodja poslancev NSi, se premier že več kot eno leto "skriva in izmika zaslišanju", s kršitvijo poslovniških pravic opozicijskih poslanskih skupin in temeljnih načel parlamentarne demokracije pa da mu pri tem pomagajo poslanci Svobode na vodilnih mestih v DZ.

V pismu se sklicuje tudi na ravnanje predsednice DZ, ki ji v NSi očitajo kršenje poslovnika DZ in dolgoletne parlamentarne prakse tako v primeru parlamentarnega postopka sprejemanja sklepa o priznanju neodvisnosti in suverenosti Palestine tik pred evropskimi volitvami kot tudi v primeru ustanavljanja parlamentarne preiskave o slovenski energetiki, ki jo je zahtevala opozicija.

"Ustava, zakoni in poslovniki so pri parlamentarnem delu v slovenskem državnem zboru postali mrtva črka na papirju. Poslanci ne vemo več, na katere določbe se še lahko zanesemo in na katere ne več," je v pismu Metsoli zapisal Cigler Kralj.

Ocenjuje tudi ocenil, da je vladavina prava v Sloveniji ogrožena, zato je predsednico Evropskega parlamenta pozval, da o tem obvesti pristojni odbor Evropskega parlamenta in predlaga misijo za ugotavljanje dejstev v Sloveniji ter s tem pomaga "zagotoviti spoštovanje temeljnih državljanskih in političnih pravic ter osnovnih vrednot demokracije v tej državi".

Komentarjev 14
  • Avatar Leon
    Leon 15:34 24.september 2024.

    NSi ,,,stranka bo leta 2026 izpadla iz parlamenta .

  • Avatar Leon
    Leon 15:32 24.september 2024.

    Vprašaj velikega šamana kako je hotel uničit državo s pozivom TROJKE v Slovenijo .

  • Ender3 15:21 24.september 2024.

    Če to objavlja STA so vsi zreli za kazensko ovadbo. Blatenje lastne države na osnovi političnih interesov in krščanske idiologije je lahko kaznivo dejanje.