Slovenija
2930 ogledov

Cene kave na borzi podivjale, takšne bodo posledice pri nas

nakupovalni voziček trgovina
1/7
Profimedia
Letina je znova slaba, poleg tega se pojavljajo logistične težave z ladijskim transportom, na borzah pa prihaja do špekulacij. Razmere, ki vplivajo na ceno kave, se iz meseca v mesec poslabšujejo, pravijo v Atlantic Grupi. V trgovinah so na ponoven dvig cen že pripravljeni.

Za kilogram klasične kave v trgovini je bilo treba lani odšteti v povprečju 11,49 evra, za skodelico espressa v lokalu pa 1,63 evra, ugotavljajo na Statističnem uradu Republike Slovenije (SURS). Cena kave v obeh oblikah je bila za približno desetino višja kot leto prej. Klasična kava se je podražila za 10,8 %, skodelica espressa pa za 10,1 %.

Podražitvam pa še kar ni videti konca. Kot pravijo v Atlantic Grupi, lastniku Droge Kolinske in s tem enemu največjih regijskih proizvajalcev kave, že dalj časa poslujejo v težkih razmerah. Razlog so izredno visoke cene surovin in storitev, ki, kot pravijo, "predstavljajo močan pritisk na celotno industrijo in nas kot proizvajalce, kar je v zadnjem času še posebej očitno na trgu kave in kakava". 

Povpraševanje je preseglo ponudbo

Pojasnjujejo, da v primeru trga kave na ceno vpliva veliko dejavnikov – od slabše letine, logističnih težav z ladijskim transportom, slabe razpoložljivosti v državah porekla, do špekulacij na borzah in manjše dostopnosti surovin na trgu.

"Dve leti zapored je zaradi slabše letine robuste prišlo do pomanjkanja zadostnih količin na trgu kave. Povpraševanje je preseglo ponudbo, kar je povzročilo precejšen skok cen. Cena robuste je prvič v zgodovini presegla ceno arabike. Od konca leta 2023 beležimo rast cene arabike za približno 71 %, medtem ko cena robuste poskoči kar za 225 %," razložijo v Atlantic Grupi.

Naslednja letina bo še slabša

Zadnje napovedi iz Vietnama pravijo, da bo naslednja letina (obiranje se bo začelo novembra) še manjša od prejšnje, zato se trend pomanjkanja robuste na trgu nadaljuje. V Atlantic Grupi zato ne pričakujejo, da bi cene v bližnji prihodnosti lahko padle.

Zaradi visokega skoka cen kave sorte robusta pa je poskočila tudi cena arabike. "Prav zdaj se je zaključilo obiranje kave v Braziliji in končna letina se je izkazala za manjšo od pričakovane, kar nas pripelje do še enega leta z nižjo razpoložljivostjo arabike v primerjavi s povpraševanjem," pojasnjujejo sogovorniki.

Obiranje kave | Avtor: Profimedia Profimedia

Poznavalci kave pogosto pravijo, da "ko Brazilija kihne, se preostali svet prehladi" – sklicujoč se na status Brazilije kot prvega proizvajalca arabike, vrhunske sorte kave, ki predstavlja več kot 60 % vse proizvodnje kave.

Lani smo po podatkih SURS uvozili 22.403 tone kave v vrednosti 100,8 milijona evrov. Vrednostno smo je največ uvozili iz Brazilije (25 %) in Italije (24 %).

Ladje zamujajo več kot mesec dni

Na ceno pa po besedah sogovornikov z Atlantic Grupe vplivajo tudi izzivi v transportu kave: "Ladje iz Brazilije zamujajo več kot 30 dni, tiste iz Azije zaradi razmer na Bližnjem vzhodu namesto skozi Sueški prekop plujejo okoli Afrike, delavci v indijskih pristaniščih stavkajo …"

Razmere, ki vplivajo na ceno kave, se tako po njihovih besedah iz meseca v mesec poslabšujejo.

Trgovine se pogajajo z dobavitelji

Da prihaja do višanja cen kave, nam potrdijo tudi v Spar Slovenija, kjer pravijo, da aktivno sodelujejo v pogajanjih z dobavitelji, da omejijo višino dvigov cen, ki so upravičeni. "Vsakršno povišanje nabavnih cen se na koncu odraža tudi v maloprodajnih cenah," poudarjajo.

Tudi v Tušu podobno pravijo, da so se cene kave na borzi povišale, "kar je posledica slabe letine zaradi neugodnih vremenskih razmer v državah pridelovalkah in tudi logističnih težav". Dodajajo, da so njihovi dobavitelji kave cene večinoma že povišali, nekateri pa so podražitve napovedali.

Graf rasti cene kave na borzi v New Yorku:

Graf rasti cene kave na borzi v New Yorku | Avtor: Atlantic Grupa Atlantic Grupa
Graf rasti cene kave na borzi v Londonu:

Graf rasti cene kave na borzi v Londonu | Avtor: Atlantic Grupa Atlantic Grupa

V Lidlu imajo na prodajnih policah več vrst kave, zato enoznačnega odgovora glede povišanja cen ne morejo podati, saj je cena, kot smo že pojasnili, odvisna od mešanice kave, porekla … Se pa, kot poudarjajo, prilagajajo tržnim razmeram. "To pa ne pomeni nujno, da dvig cen na trgu vedno in v celoti prenesemo na kupca," pojasnjujejo.

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Nevica 11:03 08.oktober 2024.

    Zakaj s polic izginja kava Nescafe GOLD? Brala sem o nekakšnem "rebrandingu", a zame okus ni boljši in embalaža je grša?????

  • PaPajapopi 08:00 08.oktober 2024.

    Sami švercarji. Se bo pač manj pilo kavo pa še bolj zdravi bomo.