Slovenija
12 ogledov

“Če se ne dela, viri niso potrebni”

Osnutek proračuna 2010 bodo mestni svetniki obravnavali na novembrski seji, ko b Žurnal24 main
Že zdaj je jasno, da spomladi sledi rebalans proračuna za prihodnje leto. Manj bo tudi zadolževanja.

Proračun Mestne občine Ljubljana (MOL) bi glede na potrebe moral znašati 460 milijonov evrov, a so ga v osnutku oklestili na 315 milijonov – tako na prihodkovni kot odhodkovni strani. “Če se nekaj ne bo delalo, tudi viri niso potrebni,” je dejal župan Zoran Janković. Predvideno je namreč tudi manjše zadolževanje kot letos, do največ deset milijonov evrov. Ocena stanja zadolženosti konec prihodnjega leta sicer znaša 135 milijonov evrov.

Veliko je odvisnega od dveh stvari, je dodal, in sicer od dogovora mesta z državo in nepremičninskega trga. Župan zato napoveduje, da bo rebalans proračuna na sporedu že aprila ali maja. Osnutek proračuna 2010 pa so že zdaj začeli zato, da bodo lahko čim prej izvedli razpise za društva, ki denar potrebujejo za svoje delovanje. Osnutek proračuna 2010 bodo mestni svetniki obravnavali na novembrski seji, ko bodo odločali tudi o rebalansu letošnjega proračuna.

Janković v svojem kabinetu ne bo zaposlil petih ljudi, kot piše v osnutku. To je napaka, ki jo bodo popravili, je dejal. Zaposlen je le eden in tako bo ostalo. Za ceste je predvideno več kot v prejšnjih letih (11,5 milijona evrov), a je to po Jankovićevih besedah le 50 odstotkov resničnih potreb.

Za volitve pol milijona
Za izvedbo županskih volitev je namenjenih 536 tisoč evrov, pravijo na odseku za finance in proračun MOL. Več kot letos pa je med drugim namenjenega oddelku za finance in računovodstvo, in sicer za odplačila glavnic in obresti za najeta dolgoročna posojila: ocena letošnje realizacije je 4,7 milijona, prihodnje leto naj bi bila sedem milijonov evrov.

MOL je letos od 31 odobrenih milijonov do zdaj najela 16 milijonov evrov posojil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.