Slovenija
8 ogledov

'Brez časovnega okvira slabši položaj'

Žurnal24 main
Državni zbor je potrdil nadaljevanje stališča vlade o nadaljevanju pogajanj Hrvaške z Evropsko unijo. Janša je proti izpustitvi ene ključnih točk.

Predsednik SDS Janez Janša nasprotuje nameri vlade, da v pobudi za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o načinu reševanja spora o meji izpusti eno od po njegovih besedah ključnih točk, to je rok za sprejem odločitve. S tem si Slovenija poslabšuje pogajalski položaj, je opozoril.

 
 

Če bo vlada v prihodnjih dneh res sprejela takšna pogajalska izhodišča, je to nerazumno in nespametno početje. Ta pot bo vodila v blokado, ki bo na koncu škodila vsem: Sloveniji, Hrvaški in EU.

Janez Janša, SDS

 
Vladna koalicija se je odločila sprejeti kot pogajalska izhodišča osnovo, ki pa je slabša od t.i. drugega Rehnovega predloga iz sredine junija, je opozoril Janša. V njem sta bili namreč dve za Slovenijo ključni točki, to je omenjanje stika slovenskih teritorialnih voda z mednarodnimi vodami in zaveza arbitra, da o meji med državama odloči v določenem roku. Te zaveze v novem pogajalskem okviru ni več, a ravno to je garancija, da bo vprašanje rešeno v doglednem času, torej še v času pogajanj Hrvaške o vstopu v EU, je dejal Janša.

Poslanski 'da' nadaljevanju pogajanj
Poslanci so na maratonski izredni seji o umiku slovenskih zadržkov v hrvaških pogajanjih z Evropsko unijo med drugim sprejeli sklep, da mora vlada do 1. oktobra državnemu zboru predložiti v potrditev pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o načinu reševanja spora o meji. To pomeni, da se bodo poslanci do četrtka sešli še na eni izredni seji.

Vsak na svojem bregu
Izredna seja je potekala za zaprtimi vrati, tako v javnost niso prišle nobene podrobnosti predloga arbitražnega sporazuma. Vendar pa naj bi koalicija in opozicija ostali vsaka na svojem bregu. Po besedah predsednika državnega zbora Pavla Gantarja je bila razprava klasična, koalicija je vladna stališča podpirala, opozicija pa da je bila bolj kritična.

Opozicija po besedah Gantarja sicer večinsko ni glasovala za sklepa, ker amandma, ki so ga SDS, SLS in SNS v ponedeljek zvečer med sejo državnega zbora vložile h gradivu vlade, ni bil sprejet.

Referendumske aktivnosti se nadaljujejo
Predsednik SLS Radovan Žerjav je po seji dejal, da bodo nadaljevali z aktivnostmi za pripravo referenduma. ''Pravzaprav nismo izvedeli ničesar novega, tako da se kaos, ki je nastal, preprosto nadaljuje,'' je dejal. Meni tudi, da danes sprejeta sklepa ne bosta imela politične teže.

Franco Juri iz Zaresa meni, da sprejeta sklepa pomenita, da se pristopna pogajanja Hrvaške z EU lahko nadaljujejo, vzporedno pa se nadaljujejo tudi pogajanja o arbitražnem sporazumu. ''O sporazumu bomo razpravljali še v prihodnjih dneh,'' je dodal. Opozicijski amandma je označil za "poskus zavlačevanja". Prepričan je, da je opozicija najprej kritično nastopila do blokade hrvaških pristopnih pogajanj, nato pa do deblokade, sama pa glede tega nima jasnega stališča.

Nočne nadure poslancev
Izredna seja državnega zbora se je za zaprtimi vrati začela v ponedeljek ob 15. uri, po šestih urah razprave pa so jo prekinili, ker so poslanske skupine SDS, SLS in SNS vložile amandma h gradivu vlade. Amandma je nato obravnaval na zaprti seji parlamentarni odbor za zadeve Evropske unije. Po koncu dvourne seje odbora se je izredna seja parlamenta nadaljevala in po dobrih dveh urah končala ob pol dveh ponoči.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.