Slovenija
389 ogledov

Ostra razprava o dostojnosti poslancev

seja kolegija predsednice državnega zbora
1/2
Državni zbor/Sušnik Matija
Na kolegiju predsednice državnega zbora se je vnela ostra debata o dostojnosti obnašanja poslancev in ministrov na sejah delovnih teles državnega zbora.

Na kolegiju predsednice DZ so potrdili dnevni red seje DZ, ki se bo s poslanskimi vprašanji ministrom in ministricam začela v ponedeljek. Predsednik vlade Robert Golob bo nanje odgovarjal v torek, 1. oktobra. Nato se je vnela ostra debata o dostojnosti obnašanja poslancev in ministrov na sejah delovnih teles DZ.

V NSi, kjer vodijo komisijo DZ za nadzor javnih financ, so izpostavili, da bi se sredine seje morala udeležiti ministrica Emilija Stojmenova Duh, a je bila tudi zaradi napovedane odsotnosti članov komisije že drugič preložena. NSi je vznemirilo tudi to, da je četrtkovo sejo komisije, na kateri so ponovno obravnavali izplačilo denarnega dela Prešernove nagrade Svetlani Makarovič, zapustila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko.

V koaliciji pa so izpostavili nedostojno vedenje poslancev SDS na sredinem zaslišanju kandidatke za evropsko komisarko Marto Kos.

Navsezadnje se je debata vnela tudi glede kazenske ovadbe, ki jo je zoper predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič podala opozicija, v njej pa ji očitajo, da onemogoča parlamentarno preiskavo, ki bi pod drobnogled vzela delovanje podjetij v slovenski energetiki.

seja kolegija predsednice državnega zbora | Avtor: Državni zbor/Sušnik Matija Državni zbor/Sušnik Matija

Pred poslanci več zakonskih predlogov

Državni zbor bo v torek obravnaval predlog novele zakona o lokalnih volitvah, ki jo je vlada potrdila konec junija. Predlog novele sledi odločbi ustavnega sodišča, z njo pa želijo urediti volilni spor. Vlada predlaga še nekatere spremembe, vezane na volilne postopke in opravila, med drugim širi krog upravičencev za vložitev tožbe na upravno sodišče in uvaja elektronsko poslovanje sodišča.

V nadaljevanju seje bodo poslanci obravnavali tudi več zakonskih predlogov, vezanih na romska vprašanja, ki jih je v parlamentarno proceduro vložila NSi. Med njimi predlogih novel zakonov o osnovni šoli, urejanju trga dela, socialno varstvenih prejemkih in predlog dopolnitev zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih.

DZ bo obravnaval tudi koalicijski predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki prepoveduje poveličevanja nacizma in fašizma.

V petek se bo pred poslanci zagovarjala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Zoper ministrico za digitalno preobrazbo Stojmenovo Duh je bila interpelacija že drugič vložena zaradi lanskega 6,5 milijonov evrov vrednega nakupa 13.000 prenosnih računalnikov. Kot izhaja iz nedavno objavljenega končnega revizijskega poročila računskega sodišča o realizaciji lanskega proračuna, ministrstvo za digitalno preobrazbo pri tem nakupu ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Ender3 13:39 20.september 2024.

    To, kar se je dogajalo na zaslišanju je bil vrh nedostjnosti komuniciranja in izkoriščanje tega parlamentarnega postopka za diskreditacijo kandidatke. Toliko cinizma in arogance kot se stresalo iz nekaterih ust posrancev SDS je daleč preseglo nivo kulturnega dialoga. In oni ...prikaži več so s pomočjo Breznikove Francija vzeli TO kot, pravico raz/sodišča na osnovi medijskih informacij, insinuacij in laži..Ničesar ne bo mogoče zanikati, ker je vse posneto potekalo v živo..

  • Vespucci 13:25 20.september 2024.

    Janšisti, vaš firer in vaš lažnivi satelit Logar - idite nazaj v kanalizacijo od koder širite svoj smrad in nekulturo dialoga! 22% debilov vas malikuje, več enakih idiotov v državi ni...

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 12:54 20.september 2024.

    Ta Duh naj odstopi, saj v resnici ne deluje kompetentno, tako da bodo nehali SDSss poslanci onanirat na tiste računalnike..Se mi kar smilijo, ko nimajo neke resne afere za očitat....