Slovenija
22609 ogledov

Namesto hotela tožba, ker je država po 30 letih ugotovila ...

Hotel Zlatorog
1/10
Saša Despot
Starega hotela Zlatorog, ki je dolga leta veljal za sramoto bohinjskega turizma, turizem, danes ni več. Porušili so ga že pred dvema letoma, nov pa naj bi stal konec letošnjega leta oziroma prihodnje leto. Kje se je zalomilo, da hotela še vedno ni?

V začetku leta 2019 je v Bohinju zavel velik val optimizma – kriptomilijonar Damian Merlak je postal lastnik hotela Zlatorog in še nekaterih drugih hotelov v bližini Bohinjskega jezera, ki so bili takrat v zelo slabem stanju. Obetala se je obuditev hotelskega turizma v Bohinju.

Celjska koča direktor Turistične zveze Popotnik "Turistični objekti se zapirajo, v nekaterih krajih celo gostiln ni več"

Dolga leta so namreč v preteklosti priljubljeni hoteli pod nekdanjim lastnikom propadali. Merlak je od Jana Pačnika, sina Zmaga Pačnika, kupil tri podjetja: družbo A.H.T hoteli, ki so imeli v lasti apartmaje, D.I.N. Plus, ki so imeli v lasti hotel Bohinj, in T.H.G. hoteli, ki je bil lastnik hotela Zlatorog ter Ski hotela na Voglu.

Če je novopečenemu lastniku kmalu po nakupu bohinjskih nepremičnin uspela celovita preobrazba hotela Bohinj v Ribičevem Lazu in se mu glede na videno kmalu obeta še otvoritev Muhrove vile, nekaterim bolje poznana pod imenom Karađorđevićeva vila (slika spodaj), mu več preglavic dela prenova nekdanjega bohinjskega bisera – hotela Zlatorog.

Vila Muhr | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Že decembra leta 2021 je Merlak s strani bohinjskih svetnikov dobil zeleno za njegovo rušenje in ponovno gradnjo. Zapuščeni hotel, ki so ga nepridipravi v zadnjem desetletju povsem uničili in izropali, so pri družbi Merlak Investicije predlanskega maja nato res porušili. Po prvotnih projekcijah bi moral biti nov kompleks zgrajen konec lanskega leta, a ga še niti graditi niso začeli. 

hotel zlatorog bohinj | Avtor: Miran Šubic Miran Šubic
Sprva so gradnjo zaradi izjemno visokih cen v gradbeništvu zamaknili, kasneje pa jim je pot prekrižal še Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, ki je gradnjo ustavil s tožbo. Potem ko je na mestu propadlega hotela Merlak že skoraj začel graditi nov kompleks, so namreč na skladu po 30 letih ugotovili, da bi morala biti zemljišča v okolici hotela v skupni v lasti države. 

Ker družba Merlak Investicije ni pristala na prenos zemljišč ob hotelu v velikosti 30.000 kvadratnih metrov na državo, kar so od Merlaka zahtevali na skladu, se saga glede usode hotela Zlatorog nadaljuje na kranjskem okrožnem sodišču.

hotel Zlatorog | Avtor: Računalniški prikaz Ofis arhitekti Računalniški prikaz Ofis arhitekti
Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS odločitev za tožbo utemeljujejo z besedami, da mora Sklad kot upravljalec kmetijskih zemljišč in kmetij v lasti Republike Slovenije med drugim skrbeti za pravno urejenost zemljišč, s katerimi gospodari. "To vključuje tudi izvedbo vseh postopkov, povezanih z lastninjenjem kmetijskih zemljišč, kmetij in gozdov, ki so bili nekdaj v družbeni lasti. V konkretnem primeru bivši imetnik pravice uporabe zemljišč ni prenesel na državo in Skladu ni predložil podatkov o tem, da je imel obravnavane parcele na dan 11. 3. 1993 v upravljanju," za Žurnal24 pojasnijo na Skladu.

Struge Slovenija Popotnik Poškodovana hiša postaja lokalna znamenitost

Na podlagi zakona iz leta 1993 od družbe Merlak Investicije želijo vsa kmetijska zemljišča v okolici hotela Zlatorog, zaradi česar projekt, kot so si ga zamislili v biroju Ofis, ne bi bil izvedljiv. Podoba novega kompleksa je namreč zasnovana v obliki šestih objektov, ki naj bi se razprostirali okrog osrednjega zelenega atrija z drevesi. V kletnih prostorih naj bi bila tudi garažna hiša, v pritličju pa hotelsko preddverje, recepcija, trgovina, restavracija, zdravilišče s fitnesom in zunanji atrij.

hotel Zlatorog | Avtor: Računalniški prikaz Ofis arhitekti Računalniški prikaz Ofis arhitekti
Ker družba na sklenitev pogodbe o prenosu ni pristala, je Sklad po predhodni pridobitvi mnenja Državnega odvetništva RS o utemeljenosti zahtevka v marcu 2023 podal predlog za vložitev tožbe na ugotovitev lastninske pravice Republike Slovenije.

Po besedah Sklada je postopek trenutno v fazi mediacije, ki je zaupne narave. "Sodbe sodišča, v kolikor ne bi prišlo do poravnave, ni možno z gotovostjo predvideti. Sklad bo sodno odločbo v vsakem primeru spoštoval in izpolnil," so nam na vprašanje, kakšen sklep sodišča pričakujejo oz. bi si ga želeli, odgovorili na skladu. Komentar družbe Merlak Investicije še čakamo. Ko ga prejmemo, ga bomo dodali v prispevek.

Bohinj parkirišča Bohinj Popotnik Domačini na nogah: "Nekateri se na pravila požvižgajo!"

Na njegovem mestu še vedno gromozanska luknja

Legendarni Hotel Zlatorog je večji del 20. stoletja predstavljal ponos bohinjskega turizma. Ko ga je odkupil Merlak, je bil v poraznem stanju ter vrsto let ena večjih sramot Bohinja. Merlakova vizija o sodobnem večenotnem hotelu "na koncu sveta" (kot izhaja iz imena kraja U'kanc), bi turističnemu kraju, v katerem dmed visoko turistično sezono med vikendom še vedno nimajo odprte niti ene same trgovine, gotovo dvignila ugled.

Hotel Zlatorog | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Čeprav prebivalci na preporod hotela Bohinj čakajo že dolga leta, začetka gradnje očitno tako kmalu še ne bodo dočakali. Jure Repenšek, direktor družbe Alpinia in upravitelj Merlakovih hotelov v Bohinju, je lani za slovenske medije omenil, da "plana B" nimajo. V kolikor se zadeva ne razreši, investicije ne mislijo nadaljevati. "Naša politika poslovanja hotelov potrebuje spremljevalni program, za kar potrebujemo zemljišča okoli hotela," je takrat poudaril. Obiskovalci Bohinja bodo očitno gradbišče na območju nekdanjega hotela Zlatorog še nekaj časa lahko opazovali.

Hotel Zlatorog | Avtor: Saša Despot Saša Despot
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • jakec1575 17:54 26.oktober 2024.

    TNP bi imel 100x vecjo turisticno vrednost ce bi dejansko varovali in omejili vstop vanj. da bi bila cakalna vrsta.

  • jakec1575 17:51 26.oktober 2024.

    Vi meni povejte kako je to TnP? ce pa zidano hotele in povecujemo turizem in smetimo obalo jezera?? kaj varujemo? TNP-ja ni vec

  • Kmodri_ 12:41 26.oktober 2024.

    Tam bo zraslo novo parkirišče! Samo povem! Je pa starega hotela škoda, lahko bi ga obnovili! Ne vem kaj dela Zavod za ohranitev kulturne dediščine....

Sorodne novice