Slovenija
50 ogledov

Blagovnica s starim bliščem

V Urbančevi hiši bodo prenovili tudi znamenite stopnice. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Palača Urbanc. MOL bo prispevala 395 tisoč evrov. Odprtje septembra.

Pročelje Urbančeve hiše, nekdanjega Centromerkurja na Trubarjevi in Miklošičevi ulici, je že dobilo novo podobo. Zamenjali so tudi večino oken, obnoviti morajo še vrata in spomladi namestiti nov kovinski nadstrešek. Obnova poteka v skladu s konservatorskim načrtom zavoda za varstvo kulturne dediščine. "Hiša se zadaj še zida," je povedala Helena Draškovič, direktorica Magistrata International. Dela potekajo po zastavljenem načrtu, obnova bo končana avgusta prihodnje leto, za september pa Draškovičeva napoveduje odprtje Galerije Emporium.

Galerija Emporium

Veleblagovnica. Zgledovala se bo po veleblagovnici Harrods. V njej bodo ponujali oblačila višjega cenovnega razreda in modo za mlade. V zadnjem nadstropju bosta kavarna in restavracija.

Denar za gradbena dela in obnovo zunanjosti bodo prispevali lastniki hiše – družina Kosler. Najemnik – Magistrat International – pa bo prispeval denar za obnovo notranjosti. Jorg Kosler vrednosti gradbenih del ni želel izdati, povedal je le, da bodo stala več milijonov evrov.

Ker je stavba spomeniško zaščitena, sta del denarja za obnovo pročelja prispevali Mestna občina Ljubljana in ministrstvo za kulturo. Karel Pollak z mestnega oddelka za urejanje prostora je povedal, da bo skupna vrednost obnove uličnih pročelij in strehe slabih 807 tisoč evrov, mestna občina pa bo prispevala slabo polovico oziroma 395 tisoč evrov. K temu bo kulturno ministrstvo dodalo 45 tisoč evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.