Slovenija
96679 ogledov

Arso objavil novo opozorilo. Nevarnost debele toče. Takšen bo potek

Neurje in toča Profimedia
Agencija za okolje RS izdala novo vremensko opozorilo.

Dopoldne bo oblačnost naraščala. V severni Sloveniji se bodo začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, popoldne in zvečer pa tudi drugod. Možne bodo tudi močnejše nevihte. Pihal bo veter južnih smeri, popoldne predvsem v vzhodnih krajih okrepljen severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo sicer od 22 do 30 stopinj Celzija. 

Arso je včeraj ob 18. uri izdal novo opozorilo: "Predvsem od poldneva do večera bodo možne posamezne močne nevihte s točo, nalivi in močnimi vetrovnimi sunki. Verjetnejše bodo v vzhodnih krajih." 

Tudi na vremenskeem portalu Neurje.si svarijo pred vremenskim dogajanjem. "Pojavljale se bodo predfrontalne nevihte, ki bodo lahko prerasle v krajevna neurja. Najbolj burno dogajanje pričakujemo v popoldnevu, ko se bodo nevihte pojavljale praktično povsod po državi. Zaradi močne heličnosti lahko pričakujemo razvoj izoliranih superceličnih neviht, ki bodo krajevno lahko postregle z debelo točo in silovitim vetrom."

Dodajajo še, da bodo zaradi močno labilnega ozračja neurja možna povsod, zato je praktično celoten pas od Italije, Slovenije, Hrvaške in Madžarske obarvan v 2. stopnjo nevarnosti. 

2. stopnja nevarnosti pomeni, da obstaja verjetnost nastanka zelo močnih neviht ali nevihtnih sistemov. Možnost razvoja lokalnih neurij s točo do 7 cm debeline. Veter oz. nevihtni piš lahko doseže 100 km/h in povzroči ogromno škode. Možnost razlivanja vodotokov, hudourniških poplav, itd.

Ponoči se bo umirilo

V noči na torek bo že večinoma suho, delno se bo razjasnilo. Ponekod bo zjutraj megla. V torek bo spremenljivo oblačno, možna bo kakšna ploha. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja.

V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno, prehodno bo spet nekoliko pogosteje deževalo, a padavin ne bo veliko. V četrtek bo več sonca, popoldne pa morda kakšna ploha.

Napoved od 4. do 9. julija 

Nad nami bo območje visokega zračnega tlaka, le v četrtek bo v višinah še višinska dolina s hladnim in nestabilnim zrakom. V noči na ponedeljek bo naše kraje oplazila hladna fronta, nato se bo polje zračnega tlaka spet okrepilo, vremensko sliko razlagajo na Arsu.

V četrtek bo sončno s kakšno popoldansko ploho. Tudi v petek, soboto in nedeljo bo sončno, v nedeljo popoldne bodo že možne posamezne nevihte, nekaj padavin bo v noči na ponedeljek in v ponedeljek čez dan, v torek pa bo zelo verjetno suho. Najvišje temperature bodo po nižinah od 25 do 30 stopinj Celzija.

Vreme preglednica | Avtor: Arso Arso

Neurje nevihta strela Kje bo najhuje? Slovenija Pozor, v ponedeljek nas bo bičalo vreme Nevihta, oblaki, neurje Udarci vremena Svet V Švici in Franciji kar pet ljudi umrlo med vremensko hudo uro

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • bobubob 07:31 01.julij 2024.

    No, kaj je s tisto 'blokado' nad zahodno Rusijo, ki ste jo 'meteorologi' po skoraj treh letih pred dnevi končno imenovali (skoraj) s pravim imenom ? Če ste rekli 'A', recite še 'B' in ne bodite posiljevalci znanosti ter hlapci ...prikaži večapci politike, kot je bilo v času 'kovida' zdravstvo!! Take suše, poplave in neurja bodo, dokler bo tam tista 'blokada'. Zračne mase zato potujejo od juga proti severu in obratno, mešanje vlažnih vročih in mrzlih mas je grozljivo, posledice pa tudi. Hej, vojno imamo !!!

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:15 01.julij 2024.

    Kar ni uničila pozeba,deževje ,bo pa toča

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 06:14 01.julij 2024.

    ". Možnost razvoja lokalnih neurij s točo do 7 cm debeline.".......Teoretično je možno tudi, da bo padala toča v obliki križa ali da bodo v SDS postali pošteni....Nehajte strašit ljudi, ker nimate pojma ali toča sploh bo, kaj šele kolikšna bo..