Slovenija
2280 ogledov

Glede tega smo žal nad evropskim povprečjem

Alkohol Profimedias
Sodeč po raziskavi pitje alkohola med mladostniki upada, a smo še vedno nad evropskim povprečjem.

Pomemben dejavnik je odnos staršev do pitja alkohola

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so opozorili, da se prav zdaj, v času poletnih počitnic in dopustov, tudi mladim ponuja več priložnosti za pitje alkohola. V večini kazalnikov smo na tem področju še vedno nad evropskim povprečjem. Na NIJZ dodajajo, da je pomemben dejavnik, ki vpliva na začetek in pogostost pitja alkohola med mladostniki, tudi odnos staršev in drugih odraslih do pitja alkohola.

Študije, ki so proučevale ukrepe za spodbujanje nepitja alkohola med mladostniki, so pokazale prav to. Najpozneje in najmanj alkohola so pili mladostniki, katerih starši so imeli jasno stališče, da alkohol ni za mladostnike, postavili jasne meje, si vzeli čas in se pogovarjali z mladostnikom, z mladostnikom preživljali in skupaj načrtovali prosti čas, se zanimali za mladostnika (vedeli, kje je, kaj počne, s kom se druži, kako se počuti, kaj razmišlja), podpirali mladostnikove pozitivne lastnosti in vedenja, bili mladostniku vzgled ter mladostniku postavljali zahteve in mu bili hkrati v oporo, predvsem v kritičnih situacijah.

Alkohol Slovenija Slovenija Prodaja v času epidemije narasla

Večja verjetnost, da bodo razvili odvisnost

Zato opozarjajo, da mladostniki zaradi nedokončanega razvoja možganov težje predvidevajo nevarnosti in posledice svojega vedenja, se vedejo bolj tvegano, preizkušajo novosti in iščejo izzive. Precej bolj verjetno je tudi, da mladostnik prej razvije zasvojenost v primerjavi z odraslo osebo. "Zavedati se moramo, da so mladostniki bolj ranljivi za večino učinkov alkohola. Prej ko mladostnik začne piti alkohol, večja je verjetnost, da bo imel pozneje v življenju težave zaradi alkohola," je poudarila dr. Maja Roškar z NIJZ.

Sodeč po rezultatih raziskave je v Sloveniji kar 71 % 15-letnikov in 86 % 17-letnikov v življenju že pilo alkoholne pijače, 27 % 15-letnikov in 52 % 17-letnikov pa je bilo opitih vsaj dvakrat v življenju. Kljub temu, da se trend znižuje, še vedno presegamo povprečje.

"V odstotku 15-letnikov, ki so bili opiti vsaj dvakrat v življenju, je Slovenija na 11. mestu med 45 državami, v odstotku tistih, ki so že pili alkohol, pa celo na 10.," je pojasnila vodja raziskave v Sloveniji dr. Helena Jeriček Klanšček z NIJZ.

Svetujejo odprt pogovor, brez žuganja in predavanja

Na NIJZ svetujejo, naj se starši in odrasli z mladostniki o problematiki alkohola pogovarjajo skozi vse leto in ne samo ob kritičnih dogodkih, kot so razna praznovanja ali počitnice.

"Pogovor naj bo odprt in iskren, vsi sodelujoči naj imajo možnost izraziti svoje mnenje in stališče do alkohola. Pomembno je, da se mladostnika ne obsoja in ne podcenjuje njegovega mnenja. Prav tako naj se mu ne žuga in predava. Mladostniku je treba pokazati zanimanje zanj ter skrb za njegovo zdravje in dobro počutje," je še poudarila Marjetka Hovnik Keršmanc z NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 13:21 05.avgust 2020.

    no apak babe ga pa ne žlčampajo tako ... nekaj jih je ... ampak, ne dost