Popotnik
78435 ogledov

"Za en mesec na Maldive? Ooo, vi pa imate!"

Maldivi eva doljak
Sploh ne. Naša soba z vključenim polnim penzionom za 4 osebe nas za en mesec stane toliko, kot bi nas stal en teden apartmaja na Hrvaškem. A gremo lepo po vrsti.

Za vse, ki me še ne poznate, je prav, da se najprej na hitro predstavim. Saj se bomo v tem mesecu, če me boste brali, večkrat družili skupaj. Sem Eva, trenutno vodja vsebinskega marketinga na Žurnal24 in ostalih naših portalih, a za vedno novinarka po duši. Sem tudi in predvsem mama dveh otrok ter žena. Na tej točki vam moram zaupati, da me mož prenaša že 20 let (in seveda obratno), saj bo to pomemben podatek pri mojih nadaljnjih pisanjih. Boste videli … 

Albanija popotnik Popotnik Niso Maldivi: To je letošnji hit med turisti le nedaleč stran od nas

Trenutno se nahajamo na otoku Ukulhas na Maldivih. Tukaj bomo ves julij. In tukaj smo drugič – prvič smo Maldive obiskali februarja lani. Teden dni smo preživeli tukaj, na Ukulhasu, drugi teden na otoku Omadhoo, ki se nahaja nekoliko južneje. Na Maldivih zaradi vremenskih razmer kot glavna turistična sezona velja obdobje med novembrom in marcem. Takrat je tu najbolj sušno obdobje, torej skorajda ni dežja, medtem ko je med aprilom in novembrom deževno obdobje in lahko pogosteje ter močneje dežuje. Zato mnogi te mesece še vedno smatrajo kot neturistično oziroma manj turistično sezono, ko so tudi cene nastanitev posledično nekoliko nižje.

Maldivi | Avtor: eva doljak eva doljak

Za en mesec nastanitve na Maldivih dobrih 1200 evrov

Sama sem imela malo sreče, malo pa sem tudi vedela, kaj iščem, in sem kar prek vsem dobro znane spletne strani Booking.com našla nastanitev za 30 dni s polnim penzionom za nas vse štiri za dobrih 1200 evrov. Ne, to ni cena po osebi. To je cena za 2 odrasla in 2 otroka za cel mesec, vključno s tremi obroki na dan.

Maldivi slovenka na maldivih Popotnik Takšno je v resnici življenje v raju

Zagotovo je nizki ceni botrovalo dejstvo, da smo nastanitev rezervirali za daljše obdobje, torej za mesec dni, in da tudi sicer, kadar potujemo, prek Bookinga rezerviram apartma ali hotel. Posledično imam kot reden uporabnik že kar nekaj ugodnosti oziroma popustov. 

Naša hotelska soba je velika 30 kvadratnih metrov, nahaja se v 4. nadstropju (seveda dvigala ni) in ima razgled na obe strani otoka. In kar je najbolje – z obeh balkonov vidimo Indijski ocean. V sobi je poleg majhne zofe še zakonska postelja in ob našem prihodu so nam za otroka dodatno prinesli in monitrali pograd, da nam bo v tem mesecu dni kar se da udobno. Ampak najboljši del našega novega "doma" stran od doma je zame tuš, ki je praktično posebna sobica s panoramskim oknom. Torej, še med tuširanjem uživaš v pogledu na palme in morje.

[video: 10745 / ]

Maldivi zaradi turizma na lokalnih otokih bolj finančno dostopni

A zanimivo, po mojih izkušnjah mnogi Maldive še vedno vidijo kot luksuzno počitniško destinacijo in so prepričani, da za dopust na njih potrebuješ precej pod palcem. Kar drži, če govorimo o zasebnih otokih, na katerih stojijo tako imenovani resorti. Saj veste, tiste prečudovite kolibe na kolih, ki se ponosno bohotijo nad turkizno modrim Indijskim oceanom, ali pa hiške na obali z lastnim bazenom in vrtom.

Maldivi Rajsko Popotnik Pozabite na Maldive, te tri destinacije so prav tako sanjske

Dolga leta je bila to edina možnost za dopust tukaj, saj turizem na lokalnih otokih, kjer so živeli domačini, ni bil dovoljen. A pred časom so državne oblasti to spremenile in tudi lokalni otoki so začeli sprejemati prve goste. Ob pogoju, da se spoštujeta njihova kultura in vera. Kar pomeni, da na lokalnem otoku ni možno kupiti alkohola. Turisti so lahko v kopalkah samo na plažah, ki so namenjene njim, medtem ko morajo biti med sprehajanjem po otoku primerno pokriti (nositi kratke hlače in majice na kratek rokav ali ženske obleke s pokritimi rameni in vsaj do kolen).

Maldivi | Avtor: eva doljak eva doljak

Kmalu bodo tudi lokalne otoke preplavili turisti

Vsaj tako je bilo pred letom in pol, ko smo bili prvič tukaj. A od februarja lani do zdaj se je očitno ogromno spremenilo in Ukulhas se je še dodatno 'moderniziral'. Lastnik hotela, v katerem tokrat bivamo, nam ob prihodu razloži, da so že vse plaže otoka namenjene turistom, torej povsod je dovoljeno biti v kopalkah, in da so za pohajanje po otoku vsa oblačila sprejemljiva, tudi top majice brez rokavov in kratke obleke. Samo izključno v kopalkah ne smemo hoditi okrog.

Maldivi | Avtor: eva doljak eva doljak
Druga, še precej bolj očitna stvar, ki kaže na to, da bo v nekaj naslednjih letih Ukulhas postal precej razvit in obljuden turistični otok, je to, da se zdaj, ko tukaj ni glavna sezona, na veliko prenavlja in gradi. Pa ne govorim o prikupnih butičnih hotelih, ki bi lepo sodili v ta čudovit tropski raj. Govorim o pet- in večnadstropnih hotelih, ki vsekakor kvarijo pristnost tega lokalnega otoka. Glavna ulica, ki je bila še pred letom in pol v mivki, dobiva betonsko prevleko. Nogometno igrišče za otroke je popolnoma prenovljeno, v trgovinah pa najdemo tokrat številne zahodne proizvode – celo Magnum z okusom mete, ki ga še v Sloveniji do zdaj nisem opazila.

Zakaj so me Maldivi tako očarali, da sem se letos odločila kar mesec dni preživeti tukaj? In na tej točki naj omenim, da nisem ves mesec julij na dopustu, ampak tudi delam 'od doma', na daljavo. Na kaj vse je treba misliti in kaj vse je treba urediti, če bi tudi sami želeli na rajske Maldive v lastni režiji in ne prek agencije, ki predstavlja še dodatni strošek? O tem bomo poklepetali v moji naslednji potovalni kolumni … Se beremo kmalu!

Sorodne novice