Popotnik
34474 ogledov

Skrivnosten izvir naše še bolj misteriozne reke

Soča
1/2
Profimedia
Najprej skrita, skrivnostna in umirjena reka, nato takoj poskočna ustvarja slapove, brzice in slapičja.

Tako čudovita kot je Soča celotno svojo pot, tako lep je tudi njen izvir. "Hči planin", kot se ji še rado reče, ima enega lepših, a nekoliko težje dostopnih izvirov pri nas.

Ljubljanica ideja za izlet Popotnik Prečudovit izvir naše najbolj posebne reke

Kristalno čista smaragdna reka na dan 'privre' iz podzemnega jezerca na koncu ozke soteske v Zadnji Trenti, kjer se kopičijo vode z območja Jalovca, Šit, Travnika in Mojstrovke.

Takoj za tem ustvari zanimiv 10-metrski slap in neskončno manjših slapičev ter brzic in nadaljuje svojo 138 kilometrov dolgo popopotovanje. Sama pot do slapu je kratka in enostavna. Če pa želimo priti povsem do izvira, moramo prečiti izpostavljeno pobočje, ki je zavarovano z jeklenicami. Pot torej zahteva nekaj spretnosti, pri čemer sta potrebni tudi primerna obutev ter ustrezna fizična pripravljenost.

Soča | Avtor: Profimedia Profimedia
V bližini izvira, kjer je tudi koča, si lahko ogledate še spomenik dr. Juliusu Kugyju, se sprehodite po poti, ki vodi čez divja prodišča doline Zapoden, ali poiščete inspiracijo v rastlinskem alpskem vrtu Alpinum Juliana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @romca2603

Ljudsko izročilo pripoveduje, da so v Trenti živeli bog Triglav, bog Jalovec in bog Mangart. Ko je v Trento prišel hudobni vodobruhec, ki je poplavljal vasi, so se bogovi domenili, da ga zaprejo in zavežejo v votlino. Usta so mu odprli toliko, da lahko namaka dolino. Ko bo odslužil svojo kazen, ga bodo rešili in takrat bo Soča presahnila.

Dostop do izvira

Na cesti Bovec–Vršič zavijemo levo pri 49. serpentini ceste na Vršič. Od Koče pri Izviru Soče vodi označena pot, ki po 15 minutah pripelje do izvira.

izvir Gospodična pri nas Popotnik Zanimiv izvir, ki ima tudi zdravilno moč

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • 4krogci 14:31 15.september 2024.

    Hudo novinarju/novinarki uspelo pridit do Trente in zdej vsakih par dni nov "misteriozn" clanek o tem delu drzave hahaha naslednji teden pride na vrsto Zadnjica al v rit niste hotli it zaradi imena in ste raje odsli domov???

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:00 15.september 2024.

    Ne delat prevelike reklame

Sorodne novice