Popotnik
27228 ogledov

Na Hrvaškem so priča edinstvenemu pojavu!

Ninska laguna
1/3
Profimedia
Prebivalce Ninskih lagun na Hrvaškem je presenetila skupina nepovabljenih gostov.

Le dan po dogodku ekološkega opazovanja ptic, ki ga v ninskin solinah prirejajo že 15 let, je v zaliv nepričakovano priletela največja skupina flamingov, kar so jih na Hrvaškem kdaj videli. Flamingi oz. plamenci so ponovno prispeli na območje ninskih solin, podobno kot obetajoč prihod turistov, ki lahko pridejo ali pa tudi ne, so edinstven dogodek opisali pri Hrvaški turistični skupnosti.

siva vrana Ljubljana Trajnostno "Zjutraj se zbujamo ob njihovem vreščanju"

Letošnji obiskovalci z rožnatim perjem so prispeli v skupini 13 ptic, od tega 6 parov in ena dodatna ptica. Ti neverjetni ptiči so bolj zreli kot prejšnji obiskovalci, kar je razvidno iz njihovih rdečih kril in rožnatega perja na hrbtu, saj spadajo v skupino tako imenovanih evropskih flamingov, ki imajo običajno svetlejše perje. Med temi pernatimi prijatelji je verjetno eden, ki je že bival v edinstveni hrvaški laguni v Ninu.

Plamenci so dobrodošli gostje, tokratni obisk pa je že peti obisk teh eksotičnih ptic v Ninski laguni. Prvi prihod flaminga so zabeležili novembra 2015. Naslednje leto, septembra in oktobra 2016, je mladi plamenec ostal v solinah en mesec. V začetku septembra 2017 so v laguni pristali trije pari plamencev. Teh šest posameznikov je priletelo malo pred veliko poplavo, katere rušilna moč je povzročila ogromno škodo v Ninu.

flamingi na Hrvaškem | Avtor: Marija Dejanović Marija Dejanović
Plamenci so med poplavo ostali v trstičju Kraljičine plaže, ko se je vreme umirilo, pa so se vrnili na območje solin, kjer je bilo dovolj hrane zanje, da so tam ostali dva meseca. Februarja 2022 je prebivalce Nina presenetil le en plamenec, ki se je na močvirnatem območju ob Kraljičini plaži zadržal le nekaj dni.

Prireditev ekološkega opazovanja ptic je bila prvič organizirana leta 2010, spodbudila pa jo je takratna nagrada EDEN, ki je Nin uvrstila v družino stotih evropskih destinacij odličnosti. Z njo je Nin postal eden od rajskih krajev trajnostnega turizma v Evropi. 

Izročilo pravi, da plamenci iščejo hrano v mokriščih, hranijo pa se med drugim s slanimi raki, kar vpliva na barvo njihovega perja. Izvaljeni mladiči imajo namreč belo perje, ki z leti postane vedno bolj rožnato. Obstaja možnost, da bodo zaradi prihajajočih podnebnih sprememb eksotični plamenci vsako leto ponovno prišli na krajši ali daljši postanek v laguno Nin kot odmor na poti do prezimovališča.

Rumenonogi galeb ste jih videli? Trajnostno Sredi Ljubljane, pa kot da si na morju, je to normalno!?!?

Destinacija za opazovanje ptic, ki jo morate obiskati

Na ornitološkem območju Ninske lagune in širšega območja Nina živi 240 zabeleženih vrst ptic, ki skozi vse leto razveseljujejo ljubitelje narave. Več kot polovico populacije ptic, ki živi na Hrvaškem, lahko med letom opazite v Ninu.

flamingi na Hrvaškem | Avtor: Marija Dejanović Marija Dejanović
Kraj s svojimi plitvinami in ​​močvirji predstavlja veliko vrednost za Hrvaško, Evropo in svet – na svetu je malo takšnih habitatov in še ti so izjemno ogroženi pod pritiskom turističnega razvoja, ki pticam jemlje potrebne habitate za preživetje in jim onemogoča možnost ​​povečevanja populacije.

Ormož pri nas Popotnik Naravni rezervat, ki očara

Nin je kot turistična destinacija razvila precej razširjeno turistično ponudbo opazovanja ptic. Hrvaška na sploh predstavlja še neodkrito območje za 10 milijonov opazovalcev ptic, registriranih v različnih klubih po svetu. Nin in drugi ornitološkimi rezervati po Hrvaškem držijo svoje mesto na svetovnem zemljevidu za tržno nišo v razvoju trajnostnega turizma za opazovanje ptic, ki po svojih posebnostih sodijo tudi v skupino premium povpraševanja in trajnostnega razvoja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.