Koktajl aperol spritz je v zadnjih letih osvojil svet in postal simbol italijanske gostinske tradicije. Čeprav so cene aperol spritza v Italiji praviloma nižje kot v naših turističnih središčih, se Italijani začnejo spraševati, ali ta priljubljena pijača postaja predraga. V Padovi, kjer se je aperol spritz rodil, so se gostinci odločili ukrepati, da bi zaščitili ceno tega legendarnega koktajla, še posebej pred pritiskom naraščajočih stroškov in željo velikih proizvajalcev alkohola po povišanju cen.
Padova blokira ceno aperol spritza: "Stane lahko največ 4 evre"
V Padovi, kjer je bil aperol spritz prvič ustvarjen, se gostinci postavljajo na stran svojih lokalnih gostov. Zaradi vedno višjih cen sestavin, ki jih uporabljajo največji proizvajalci grenčic, so padovski baristi sklenili dogovor o omejitvi cene aperol spritza na 4 evre za celo sezono 2025.
S povečanjem števila turistov v državi in povpraševanja po klasičnem italijanskem aperitivu so namreč mnogi baristi in gostinci začeli opažati, da so cene sestavin za spritz, kot so Aperol, Campari, Select in Cynar, začele strmo naraščati. Zaradi tega se cena koktajla v nekaterih bolj turističnih mestih, kot sta Jesolo in Benetke, dviga v višave – za aperol spritz odštejete precej več kot 4 evre.

Omejitev cen za aperol spritz sicer ni zgolj ekonomska odločitev, temveč tudi vprašanje ponosa in spoštovanja tradicije. Domačini, ki so aperol spritz dolgo uživali kot vsakdanjo pijačo, zdaj opozarjajo na nevarnost, da bi zaradi turistične komercializacije ta legendarni koktajl izgubil svojo dostopnost. Gostinci v Padovi želijo, da aperol spritz ostane pijača, dostopna vsem, brez pretiranih cenovnih pritiskov.
Dogovor o omejitvi cen ne predvideva sankcij za tiste, ki se ga ne bodo držali, a to ponudbo vseeno podpira večina lokalov. S sporazumom želijo poslati jasno sporočilo: spritz pripada skupnosti, v kateri je nastal. "Spritz se je rodil tukaj – v Padovi – in ne smemo dovoliti, da bi ga izgubili," so gostinci ponosno povedali za Il Mattino.
Le čas pa bo pokazal, ali bo ta pogumni upor padovskih gostincev dovolj močan, da bo ohranil aperol spritz kot simbol lokalne gostinske kulture ali pa bodo pritiski industrije in turistov naredili svoje.
Aperol spritz se je rodil v Padovi
Spritz ima svoje korenine v Benečiji, ki je bila v času Habsburžanov pod cesarskim vladanjem. Takrat so obiskovalci iz Habsburške monarhije začeli mešati vino z vodo – tako je nastal špricar.
A prava prelomnica je prišla leta 1919 v Padovi, ko so ustvarili Aperol – grenčico, ki je hitro postala ključni del recepta za spritz. Kasneje so v 70. letih prejšnjega stoletja v spritz dodali prosecco, kar je pripomoglo k še večji priljubljenosti pijače.