Pod streho > Gradimo & obnavljamo
2893 ogledov

Tako bo videti prvo naselje pasivnih hiš, natisnjenih s 3D-printerjem

3D hiše Mighty Buildings
Posebnost prvega, kot trdijo investitorji, naselja 3D-hiš je tudi, da bodo vse pasivne, narejene iz trajnostnih materialov in samooskrbne z elektriko.

Podjetje Mighty Buildings je objavilo načrte za gradnjo naselja 15 hiš s pomočjo 3D-tiskanika. Projekt, ki bo stal na 20 tisoč kvadratnih metrih velikem zemljišču na območju  Rancho Mirage blizu kalifornijskega mesta Palm Springs, je nastal v sodelovanju Mighty Buildings in Palari Group, ki bo natisnil hiše oziroma elemente zanje. 

3D hiše | Avtor: Mighty Buildings Mighty Buildings
Gradnja se bo začela septembra letos, hiše pa naj bi bile končane do pomladi 2022. V podjetju so pojasnili, da 3D-tiskanje elementov in koncept modularne gradnje omogočata hitrejšo in učinkovitejšo gradnjo. Poleg tega je po besedah vodilnih v podjetju to revolucionaren način gradnje, brez nepotrebnih odpadkov, ki jih je pri klasični in tudi leseni gradnji veliko. Osredotočeni so na trajno gradbeništvo in trajne materiale ter tudi obratovanje.

Trdijo tudi, da bo to prvo naselje oziroma skupnost pasivnih in hkrati samozadostnih 3D-tiskanih hiš z neto ničelnimi emisijami ogljikovega dioksida. 

3D hiše | Avtor: Mighty Buildings Mighty Buildings
Modularne plošče bodo natisnjene v tovarni, potem pa prepeljane na gradišče in tam sestavljene. Vsaka plošča naj bi bila enakovredna osmim slojem tradicionalnih gradbenih materialov. Pri tiskanju bodo uporabili kamnit kompozit, ki je močan, ognjevzdržen, vodoodporen in varen pred termiti. 

Sodobna hiša Arhitektura Pod streho Želela sta hišo, ki bo privlačila poglede mimoidočih

V 134 kvadratnih metrov velike pritlične hiše, ki bodo stale na nekaj več kot 900 kvadratnih metrih velikih parcelah, bodo vgrajena okna velikih površin, ki bodo ponekod nadomestila natisnjeno steno.

3D hiše | Avtor: Mighty Buildings Mighty Buildings
Vsaka hiša bo opremljena s sončno elektrarno, nekatere pa bodo imele tudi Teslino baterijo za shranjevanje elektrike in polnilno postajo za električne avtomobile. Kupci se bodo lahko odločili tudi za vgradnjo tehnologije Darwin z umetno inteligenco, ki filtrira zrak in vodo, omogoča pa tudi programiranje osvetlitve, namenjene spodbujanju cirkadianega ritma ljudi.

V hišah bodo kuhinja, dnevni prostor, tri spalnice, dve kopalnici, zunaj pa terasa in na vrtu še bazen. Vsa notranja oprema, ki se jo ne da natisniti, bo naročena pri proizvajalcih, ki proizvajajo izdelke iz trajnostnih materialov. 

3D hiše | Avtor: Mighty Buildings Mighty Buildings
Cene hiš in vsega kar spada zraven bodo od 595.000 dolarjev ali 490.000 evrov navzgor. Povprečna cena  hiše v okolici pa je 825.000 dolarjev ali nekaj čez 680.000 evrov. 

zeleni nebotičniki Kaj je narobe? Pod streho Čeprav so stanovanja kupili, lastniki v njih ne želijo živeti arhitektura Presežki arhitekture Pod streho Paša za oči in pobeg iz realnosti

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 1
  • sam1 13:55 20.april 2021.

    Evo,prava rešitev za kup slovenskih parov in družin,ki želijo rešiti stanovanjski problem-še nekje najti pol milijončka evričev in stvar je rešena v nekaj mesecih.....