Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3063 ogledov

Preverite, ali imate v hiši nevidnega ubijalca, nič ne stane

Radon merilec Profimedia
Na brezplačne meritve se lahko prijavijo prebivalci najbolj ogroženih občin

Zavod za varstvo pri delu (ZVD) že tretje leto zapored izvaja brezplačne meritve radona v zasebnih hišah in stanovanjih v tistih občinah, ki so na področjih z večjo koncentracijo tega radioaktivnega plina, zato gospodinjstva vabijo k prijavi na meritve. 

Uprava RS za varstvo pred sevanji v letu 2020 financira 480 meritev radona, z namenom določitve izpostavljenosti prebivalcev negativnim vplivom radona. Na podlagi ugotovitev se presodi potreba po ukrepih za zmanjšanje izpostavljenosti. Meritve izvajajo s pasivnimi detektorji, ki se jih postavi v bivalni prostor za čas od 60 do 90 dni.

Brezplačne meritve radona v zasebnih hišah in stanovanjih letos izvajajo predvsem v tistih občinah, ki so na področjih z več radona: Bloke, Cerknica, Črnomelj, Divača, Dobrepolje, Dolenjske Toplice, Hrpelje - Kozina, Idrija, Ig, Ivančna Gorica, Kočevje, Komen, Logatec, Loška dolina, Loški Potok, Miren - Kostanjevica, Pivka, Postojna, Ribnica, Semič, Sežana, Sodražica, Vrhnika in Žužemberk.

Meritve se lahko dodatno izvajajo na območjih Brda, Bohinj, Borovnica, Brezovica, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Grosuplje, Ilirska Bistrica, Jesenice, Kanal, Kostanjevica na Krki, Kostel, Metlika, Mežica, Mirna Peč, Mokronog - Trebelno, Mozirje, Nova Gorica, Novo mesto, Osilnica, Radovljica, Straža, Škofja Loka, Trebnje, Tržič, Velike Lašče, Vuzenica in Žirovnica.

Več informacij o prijavi na meritev je mogoče dobiti na spletni strani zvd.si ali radon-resitve.si.

Radon, črpalka za odstranjevanje | Avtor: Profimedia Profimedia
Največ radona je na Dolenjskem in v osrednji Sloveniji

V Sloveniji letno zaradi radona umre od 90 do 180 ljudi, zaradi prometnih nesreč jih umre od 90 do 150, za pljučnim rakom pa okoli 1300 ljudi, kažejo podatki Uprave RS za varstvo pred sevanji.

Radon je naravni zemeljski plin, ki nastane z razpadom elementa radija v več izotopov, ki so lahko stabilni ali nestabilni. Izotop radona razpade na rutenij in pri tem odda še energijske dele alfa, ki se gibljejo z veliko hitrostjo. Zato ima veliko energijo in pri tem uničuje celice, če pride v pljuča. Delci se vežejo na delce zraka, ki jih človek vdihne in vnese v pljuča. Stalno draženje bronhialnih celic, pa povzroči njihovo propadanje in nezmožnost obnavljanja ali celo mutacije, kar pripelje do pljučnega raka.

Skozi porozne kamnine pronica v kleti in pritličja stavb, kjer se zadržuje, saj je težji od zraka. Bolje kot so kleti izolirane na prehodu v tla in bolje kot so prezračene, manj radona prodre v prostor.

Zrak, ki je poln radona kot radioaktivnega plina, je treba odvesti iz stavbe oziroma ga je treba še preden pride v stavbo pod temelji prestreči s podtlakom in ga izsesati iz temeljev, tako da zrak z radonom sploh ne pride v stavbo.

Radon Nevaren za zdravje Pod streho Meritve rakotvornega radona so brezplačne, a le v teh občinah

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 1
  • maresem 12:17 20.februar 2020.

    In zakaj moramo to plačati, če se vam takjo gre za varnost in zdravje? In to 60€. Sramota.