Magazin
30 ogledov

Zbornik o demokraciji na Slovenskem

Sazu je izdala zbornik, ki ga uvede akademik Taras Kermauner z razglabljanjem o Žurnal24 main
Sazu je izdala zbornik z naslovom Problemi demokracije na Slovenskem v letih 1918–1941, v katerem je objavljenih 23 referatov uglednih slovenskih zgodovinarjev.

Slovenska akademija znanosti in umetnosti je izdala zbornik Problemi demokracije na Slovenskem v letih 1918–1941. V njem je objavljenih 23 referatov uglednih slovenskih zgodovinarjev s posveta, ki ga je akademija pripravila decembra lani. Avtorji so podali izvirno in poglobljeno sliko o problemih demokracije na Slovenskem v navedenih letih.
Zbornik je skupaj z akademikom Jankom Pleterskim uredil izredni član Sazu Jože Pirjevec, ki je povedal, da se prispevki osredotočajo v glavnem na Dravsko banovino oziroma ljubljansko škofijo. Razvoja dogodkov v njej ni mogoče opazovati brez delitve duhov, ki jo je začel Anton Mahnič. Gre za ideologijo, kjer se kler enači s Cerkvijo, Cerkev z bogom in katoličan s Slovencem, ta ideologija pa je v slovensko stvarnost zasejala strašen razkol, ki se je pozneje tudi udejanjil.

Glavnina zbornika je posvečena obdobju 1918–1941. Cela vrsta prispevkov je po Pirjevčevih besedah dokaj enozvočnih v tem, da prikazujejo neke bolne razmere, v katerih je imela dolgo časa škarje in platno v rokah Slovenska ljudska stranka, delno zaradi tradicije in večinskega ruralnega prebivalstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.