Če vam je danes zapasalo nekaj lahkega, za kosilo prpravite okusno spomladansko juho, ki jo lahko popestrite tudi s parmezanom.
Sestavine:
- 800 ml zelenjavne juhe (čiste)
- 3 šparglji (zeleni)
- 3 šparglji (beli oz. beluši)
- 20 kosov sladkornega graha
- 4 mlade čebulice
- 4 korenčki (mladi)
- 1 šalotka
- 1/4 glave kolerabe
- 6 glavic šampinjonov (majhnih)
- 1 skodelica kreše
- sol in poper
- 2 žlici olivnega olja
- 50 g parmezana
Priprava:
- Za juho s spomladansko zelenjavo bele šparglje olupimo (od glave navzdol), olesenele dele ostranimo, pri zelenih pa odstranimo samo konce.
- Korenje, šalotko in kolerabo olupimo. Šparglje po dolžini narežemo na 3-4 cm velike kose. Kolerabo narežemo na tanke rezine, opran sladkorni grah pa narežemo po dolžini.
- Šalotko narežemo na majhne kockice, šampinjone na 4 dele in mlado čebulo na obročke.
- V posodi segrejemo olivno olje in v njem zarumenimo zelenjavo (vse razen mlade čebule), ne sme pa porjaveti. Zalijemo z juho in kuhamo nadaljnjih 7 minut.
- Dodamo mlado čebulo in kuhamo še 2 minuti. Začinimo s soljo in poprom.
- Juho s spomladansko zelenjavo vlijemo v krožnike in posujemo z naribanim parmezanom in okrasimo s svežo krešo ali s kalčki.