Magazin
383 ogledov

Probiotik brez aditivov

kefir Shutterstock
Kefir. Napitek z veliko dobrimi bakterijami si lahko pripravite kar sami.

Zdrave probiotike si lahko priskrbite sami doma, saj je izdelava kefirja, ki je med tovrstnimi izdelki v vrhu po številu različnih dobrih bakterij, izjemno preprosta in hitra. "Kefir ima probiotične lastnosti, kar pomeni, da blagodejno deluje na naše črevesje in imunski sistem," pravi strokovnjakinja za prehrano Mojca Cepuš.

Brezplačna kefirjeva zrna

Tako za mlečni kot za vodni kefir so vse, kar potrebujete, kefirjeva zrna (nekateri jih imenujejo tudi kefirjeve gobice). Ker se zrna pri pridelavi kefirja hitro množijo, je na spletu veliko ponudnikov, od katerih jih lahko dobite brezplačno. Kefirjeva zrna za mlečni kefir se razlikujejo od tistih za vodnega, zato bodite pozorni, katere izberete.

Od mleka do kefirja

"Prednost mlečnega kefirja je v tem, da z njegovim uživanjem dobite še snovi, ki so naravno v mleku. Pomembno pa je, da uporabite domače nehomogenizirano mleko, saj je kakovostnejše," dodaja Cepuševa. Mlečni kefir pridelate tako, da zrna prelijete z mlekom in počakate kak dan, da se mleko spremeni v kefir, medtem pa vsake toliko napitek dobro premešate. Liter mleka se z žlico kefirjevih zrn v kefir spremeni v približno enem dnevu, pri višji temperaturi pa proces poteka hitreje.

Gaziran vodni napitek

Vodni kefir izdelate podobno, le da uporabite zrna za vodni kefir. Prelijete jih z litrom vode, ki ji dodate žlico sladkorja ter/ali sadne sokove, čaje in suho sadje. "Za ljudi, ki ne uživajo mlečnih izdelkov, je vodni kefir odlična izbira," še pravi sogovornica. Pripravljen je v enem dnevu ali prej.

Prilagodite ga svojemu okusu

Z dolžino fermentacije se povečujeta gostota in intenzivnost okusa mlečnega kefirja, iz njega lahko izdelate napitke, smutije, namaze in celo sir. Pri vodnem kefirju lahko okus spreminjate z različnimi sladkorji, sokovi, čaji in začimbami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.