Sezona piknikov se počasi začenja in zagotovo že vsi nestrpno čakamo druženje s prijatelji in dobro hrano. In čeprav je meso običajno glavna zvezda piknika, lahko letos to malo spremenite in pripravite okusne marinade, ki bodo navdušile prav vsakogar. Kuhar Thomas Sixt je tako delil tri enostavne recepte za marinade, ki vam ne bodo vzele preveč časa.
Gorčična marinada
Zanjo potrebujete dva tanko narezana stroka česna, dve narezani šalotki, pet čajnih žličk gorčice Dijon, eno čajno žličko medu in žličko belega kisa. Vse sestavine zmešajte in marinirajte meso po okusu.
Želiščna marinada
Potrebujete mešanico zelišč (timijan, rožmarin, majaron), narezan strok česna, polovico čilija, eno limono in 150 mililitrov olivnega olja. Zmešajte sestavine in pred serviranjem pokapljajte meso z limoninim sokom.
BBQ marinada
Potrebujete štiri narezane stroke česa, 80 mililitrov kečapa, šest žličk sončničnega olja, šest žličk sojine omake, dve žlički medu, polovico žličke kajenskega popra ter eno žičko sladke paprike. Kot pri ostalih dveh receptih zmešajte vse sestavine in marinirajte meso po okusu.
Nasveti za mariniranje
Preden se lotite mariniranja, kuhar Sixt svetuje, da prvo očistite meso in ga potapkate s papirnato brisačo. Prav tako v marinadi ne uporabljajte soli, saj sol izsuši meso. Marinirano meso pustite stati eno do tri ure. Če ga boste pustili stati več kot eno uro, meso postavite v hladilnik. Za mariniranje uporabite vrečke za zamrzovanje, saj lahko tako dobro pregnetete meso.
Meso vzemite iz hladilnika 40 minut pred pripravo, saj mora biti sobne temperature, da postane mehek in sočen.
dezurni@styria-media.si