Poletje že vztrajno trka na vrata in zagotovo ste eni izmed mnogih, ki se veselijo dolgih noči in dobrih večerij. Poletje je tudi čas, ko imamo na voljo veliko več različnih vrst zelenjave in sadja kot pa v drugih letnih časih. Ena vrsta zelenjave, ki je izjemno raznolika in se prilega prav vsaki hrani, so tudi bučke. Že ob prvem znaku poletja, jih lahko povsod vidimo, bodisi na našem vrtu ali pa na tržnici, zgrešiti jih ne moremo.
Čeprav lahko dodamo bučke prav povsod, se najbolj priležejo, kadar so pečene na žaru, saj jim to da tisti prekajen in močan okus. Vendar okus bučk ni odvisen le od naših veščin peke na žaru, ampak tudi od tega, kakšne bučke izberemo. Vse se tako začne na vrtu ali v trgovini.
Pravilna priprava
Bučke so na voljo skozi celo leto, vendar so najboljšega okusa tiste, ki zrastejo med poletnimi meseci. Ko izbirate bučke, se raje odločite za manjše, saj so običajno bolj sladke in ne tako grenke kot ostale. Bučk ni treba lupiti, saj je njihova zelena koža užitna.
Preden bučke vržete na žar, jih morate tudi narezati na rezine široke od 5 do 8 milimetrov. Lupiti jih ni treba, saj je olupek okusen in užiten. Najlažje je, da jih narežete na trakove, saj jih boste tako lažje obračali na žaru. Izogibajte se rezanju na kolobarje, saj lahko tako zlahka padejo skozi rešetke.
Bučk ni treba marinirati, lahko jih predhodno le solite in pokapate z dobrim oljem. Lahko pa pripravite okusno marinado: v oljčno olje dodajte nasesekljan svež peteršilj, nasesekljano svežo baziliko, česen v prahu, sol in poper.
Bučke običajno na žaru pečemo tri minute na vsaki strani. Dober indikator, da so pečene, je rahlo pooglenel rob.
Bučke ščitijo pred raznimi boleznimi
Vendar bučke niso le dobrega okusa, ampak so tudi izjemno zdrave. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov bučke ščitijo pred kardiovaskularnimi boleznimi, določenimi vrstami raka, težavami z očmi in pred kožnimi obolenji.
Bučke prav tako spodbujajo boljšo prebavo, saj so bogate z vodo, poroča portal MedicalNewsToday. Med drugim vsebujejo tudi topne in netopne vlaknine. Netopne vlaknine pomagajo ohranjati črevesje zdravo in spodbujajo prebavo. Raziskava iz leta 2015 je navedla, da lahko prehranske vlaknine pomagajo pri zdravi prebavi in zmanjšajo tveganje za nastanek različnih kroničnih bolezni, vključno s sladkorno boleznijo tipa dva, kardiovaskularnimi boleznimi in nekaterimi vrstami raka.
Dokazano je tudi, da bučke znižujejo raven sladkorja v krvi. Ogljikovi hidrati se namreč v telesu spremenijo v glukozo, kar lahko zviša raven sladkorja v krvi. Metaanaliza študij Trusted Source iz leta 2015 je pokazala, da lahko vlaknine v sadju in zelenjavi znižajo raven sladkorja v krvi in zmanjšajo tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva.
Bučke lahko pomagajo tudi pri izboljšanju očesnega zdravja. Vsebujejo namreč veliko vitamina C, ki je tudi antioksidant. Nekateri dokazi kažejo, da lahko vitamin C zmanjša tveganje za nastanek očesnih težav, kot sta starostna degeneracija makule (AMD) in siva mrena.
Bučke so tudi polne vlaknin, kar lahko pomaga izboljšati zdravje srca. Nekatere študije so pokazale, da lahko dieta z veliko vlakninami pomaga zmanjšati tveganje za nastanek koronarnih srčnih obolenj. Prav tako vsebujejo vodotopno vlaknino pektin, ki zniža raven slabega holesterola in lipidov v krvi, kar spodbuja dobro zdravje srca.
dezurni@styria-media.si