Magazin
259 ogledov

Mrzlica jih ne ogroža

mačka Shutterstock
Psi in mačke se mišje mrzlice ne nalezejo.

V Sloveniji zadnje čase opažamo izjemno povečanje števila okužb ljudi z mišjo mrzlico. Na Veterinarski upravi Republike Slovenije (Vurs) zatrjujejo, da ta za pse in mačke ni nevarna.
Možnost okužbe sicer obstaja, vendar je neznatna in do zdaj niso videli primera mišje mrzlice pri psu ali mački. Ti vrsti domačih živali prav tako nista potencialni prenašalki bolezni. Na Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije k temu dodajajo, da se bolezen prenaša zgolj z glodalcev na človeka, in sicer najverjetneje z vdihavanjem delcev izloč-kov glodalcev. “Zato se mišja mrzlica pri hišnih ljubljenčkih ne zdravi, prav tako ne obstaja preventivno cepivo proti okužbi,” pravijo na Vursu.

Izogibajte se stikov z glodalci

Previdno. Pomemben ukrep preprečevanja okužbe z mišjo mrzlico je izogibanje stiku z glodalci. Če vaša mačka domov prinese glodalca, ki ga je uplenila, ga torej zmeraj odstranite z rokavicami, svetujejo na IVZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.