Najcenejši so namizni električni žari, ki jih lahko kupite že za 40 evrov, sledijo žari s pokrovom, ki stanejo okoli sto evrov, plinski žari pa okoli 400; za najdražje plinske je treba sicer odšteti tudi več tisoč evrov.
Prednosti in slabosti
Prednosti plinskega žara so, da je primeren za začetnike in profesionalce, da je za uporabo pripravljen v nekaj minutah, da ob pečenju ni veliko dela ter da ni pepela in saj, slabost pa ta, da jedi nimajo dimljenega okusa.
Za žar s pokrovom – izbirate lahko med tistimi na oglje in plin – se odločite, če vam veliko pomeni zdrava hrana, saj je pod zaprtim pokrovom manj kisika, zato se odvečna maščoba, ki kaplja iz mesa, ne vname, izgorevanje zdravju škodljivih primesi pa je minimalno.
Namizni električni žari so najlažji za uporabo, hitro se segrejejo in možno je individualno nastaviti temperaturo, vendar tako kot pri plinskih jedi nimajo okusa po ognju. Zapomnite si še, da je najlažje očistiti žare z gladkimi površinami.