Najdražje presenetite s hladno predjedjo – ponudite lososovo terino z mlado špinačo.
Sestavine:
- 250 g fileja lososa (hladnega)
- 150 g mlade špinače
- 50 ml sladke smetane
- 2 jajčna beljaka (hladna)
- 150 g skute
- poper, sol
- 1 limona (sok)
Priprava:
- Za lososovo terino z mlado špinačo najprej pripravimo nadev. Pregledamo, ali so fileji lososa brez kosti; če jih imajo, jih odstranimo s pinceto. Iz fileja izrežemo tri manjše trakove, preostalo narežemo na kocke. Kocke lososa začinimo s soljo, poprom in limoninim sokom ter jih skupaj z beljakom in smetano damo v kuhinjski mešalnik, zmešamo v nadev in spet začinimo.
- Mlado špinačo v nekaj vode blanširamo (poparimo), odcedimo in prelijemo z ledeno mrzlo vodo. Dobro iztisnemo! Nekaj listov damo na stran. Špinačo skupaj s skuto, beljakom, soljo in poprom prav tako zmešamo v nadev.
- Trakove lososa ovijemo s preostalimi listi špinače. Model za terino obložimo s folijo za živila in napolnimo z nadevom. Model medtem vedno znova nežno udarimo ob delovno površino, da se masa usede. Nato vanjo položimo trakove lososa. Napolnimo s špinačno-skutnim nadevom – trakovi lososa morajo biti popolnoma pokriti z nadevom.
- Čez model za terino damo folijo.
- Model damo na pekač, do polovice napolnjen z vrelo vodo, in pečemo pri 90 stopinjah okoli 45 minut, odvisno od višine modela.
- Terino vzamemo iz modela in pri sobni temperaturi ohladimo; šele nato damo lososovo terino z mlado špinačo v hladilnik.