Sezona gob bo ob napovedanem dežju kmalu na vrhuncu in v ljubljanskem kliničnem centru so tudi letos že obravnavali prve primere zastrupitev. “Če sumite, da gre za zastrupitev z gobami, ukrepajte hitro, saj je vsaka zastrupitev nujen primer,” pravi Anton Poler, član Gobarskega društva Lisička Maribor in priznani slovenski poznavalec gob. Že rahel sum, da so za slabo počutje krive gobe, naj bo dovolj za alarm, saj so simptomi zelo različni. Če menite, da ste se zastrupili z gobami, upoštevajte naslednje napotke.
Odstranite jih iz telesa
Najprej je treba ugotoviti dolžino inkubacijskega časa, torej kdaj ste se zastrupili. “Če sta po zaužitvi gob minili več kot dve uri, mora zastrupljenec takoj v bolnišnico, pri kratki inkubaciji zadostuje, če pokličete zdravnika,” svetuje Poler. Strupene gobe morajo čim prej iz telesa, zato je treba izzvati bljuvanje, da se to ne zgodi samo od sebe. Ostanke gob (tudi izbljuvanih) shranite, da bo zdravnik lahko ugotovil, za katero gobo gre.
Nikar mleka ali alkohola
Pitje alkohola ali mleka lahko pospeši absorpcijo strupa v kri, zato je bolje piti nesladkan čaj, Poler pa svetuje tudi uporabo oglja za razstrupljanje.
Nabirajo jih le poznavalci
Po podatkih Gobarskega društva Bisernica Celje je največ zastrupitev med tistimi, ki se nabiranja gob lotijo kar sami. Tudi če se boste v gozd odpravili s strokovno literaturo, to ni dovolj. Dobro je, da se pred prvim samostojnim nabiranjem gob včlanite v gobarsko društvo, se o gobarjenju temeljito izobrazite in si pod vodstvom poznavalcev naberete izkušenj.
Če se zastrupi eden, morajo ukrepati vsi
“Na izpraznjenje prebavil morajo vsi udeleženci gobje pojedine, čeprav še ne kažejo nobenih znakov zastrupitve,” poudarja Poler. Pri teh bi se znaki zastrupitve lahko pojavili pozneje, zato ukrepajte.