Magazin > Lepota & telo
33 ogledov

Zaradi višjih cen ni treba jesti nezdravo

hrana Shutterstock
Letošnja katastrofalna suša že napoveduje strmo višanje cen pšenice in drugih pridelkov v bližnji prihodnosti, kar bo pomenilo bistveno višje izdatke za hrano.

Ker živila že zdaj niso poceni, obvladovanje mesečnega proračuna za hrano postaja vse pomembnejše.

Dražje tudi zaradi znamke

Ključna dilema, s katero se po javnomnenjskih raziskavah Eurobarometra spopada evropski potrošnik, je, ali zapraviti nekaj več denarja za kakovostnejše živilo ali se raje odločiti za cenejše izdelke (domnevno) nižje kakovosti. Na srečo cena ni vedno pokazatelj kakovosti; to je mogoče predvideti z natančnim preverjanjem embalaže oziroma vsebine in porekla izdelka, kar potrjuje tudi stroka. "Različne raziskave so pokazale, da so lahko znotraj posamezne kategorije prehrambnih izdelkov živila nižjega cenovnega razreda tudi do nekajkrat cenejša od živil z blagovno znamko, ki imajo primerljivo energijsko vrednost, ni pa nujno, da so zato tudi slabše kakovosti," pravijo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). Podobni podatki prihajajo tudi iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), ki redno testira izdelke in je prišla do enakega zaključka. Poudarjajo tudi, da je višja cena pri znanih blagovnih znamkah pogosto le posledica ogromne vsote denarja, ki jo podjetja namenjajo za oglaševanje.

Berite in primerjajte

Boljši pokazatelj kakovosti izdelka je embalaža oziroma drobni tisk, v katerem je navedeno, kaj izdelek vsebuje in od kod prihaja, kar po zadnjih raziskavah IVZ še vedno počne premalo (le tretjina) ljudi. Preveriti je treba predvsem vsebnosti sladkorja, maščob, nasičenih maščob in soli – teh naj izdelek vsebuje čim manj. Prednost dajte lokalnim pridelkom. Ceni torej ne gre slepo zaupati in pretirana skrb, da boste zaradi omejenega proračuna lahko jedli le nezdravo hrano, je – razen v skrajnih primerih – odveč. Treba se je le izobraziti in izbiri izdelkov oziroma pripravi hrane nameniti nekaj več časa.

Komentarjev 4
  • mia 09:24 31.oktober 2012.

    majhne razlike so res med trgovskimi mrežami, velike pa med sadjem in zelenjavo, ki sta ali nista eko. vprašati se je treba ali je bolje jesti eko ali cenejše ali nič sadja in zelenjave.

  • mia 15:24 28.avgust 2012.

    novejše podražitve mogoče res ne vplivajo na zdravo in nezdravo prehrano. je pa res, da nas je veliko, ki imamo zajamčene dohodke in otroke in preživeti je potrebno čez cel mesec. razlike sadja in zelenjave v trgovinah Spar, Tuš, Merkator, ...prikaži več Lidl, Hofer in Evrospin res niso velike, velike pa so razlike med biološko pridelano in ostalo. zanima me, če je bolj zdravo ne jesti sadja in zelenjave, če le to ni ekološke pridelave?

  • Lapanka 09:24 28.avgust 2012.

    Se strinjam, veliko je ljudi ki potem plane po najcenejših izdelkih in tako gleda samo na denar. Ni važno kaj kupiš, samo da je najceneje. To ni dobro. Veliko ljudi zadnje čase hodi v razne Spine, Hoferje in Lidle, to ...prikaži več samo zato ker je cena za nekaj centov nižja, ni pa važno kakšen je izdelek. Vsi vemo, da se večina izdelkov v teh trgovinah ne more primerjati z izdelki v trgovinah Mercator, Tuš in recimo Spar. Pa tudi relano če pogledaš cene niso tako različne, predvsme zaradi konkurence ki vlada med trgovci. Sama se zavedam d aje zdravje na prvem mestu in tako zaupam le slovenskim izdelkom, zato kupujem le v slovenskih trgovinah. Razlika v kvaliteti je očitna!