Preskakovanje zajtrka predstavlja veliko grožnjo za srce, pravijo rezultati obsežne raziskave, ki so jo raziskovalci s harvardske šole za javno zdravje izvajali 16 let, v njej pa je sodelovalo 27 tisoč moških, starih od 45 do 82 let.
Med potekom raziskave je 1.500 sodelujočih zbolelo za srčnimi boleznimi ali doživelo srčno kap. Med njimi je bilo 27 odstotkov več tistih, ki zajtrka niso uživali. Raziskovalci zaključujejo, da igra zajtrk pri razvoju bolezni srca prav tako veliko vlogo kot na primer kajenje in življenje brez rekreacije.
"Zajtrka ne preskakujte. Rezultati raziskave pravijo, da je bolje pojesti vsaj nekaj kot nič. A vseeno priporočam, da izberete bolj zdrav in uravnotežen zajtrk. Obrok si privoščite v prvi uri po tem, ko vstanete," pravi raziskovalka Leah Cahill.
Preskakovanje zajtrka lahko sproži številna tveganja, kot so razvoj sladkorne bolezni, povišan holesterol in povišan krvni pritisk, vse to pa lahko pripelje do bolezni srca in srčne kapi. Poleg tega so predhodne raziskave že pokazale, da so ljudje, ki preskakujejo zajtrk, pogosteje kadilci, uživajo več alkohola in imajo pogosteje težave z odvečnimi kilogrami.