Po najdaljši noči v letu bo tokrat zelo malo časa, da se odpočijete od obilne hrane in vzpostavite običajni ritem prehranjevanja. Davorin Dajčman, gastroenterolog iz mariborskega kliničnega centra, zato svetuje, da se na novoletni večerji najeste le do občutka sitosti. "Velika obremenitev s kalorijami, maščobami in ne nazadnje tudi volumenska obremenitev želodca lahko tudi zdravemu človeku povzročijo želodčne težave," opozarja zdravnik.
Davorin Dajčman, zdravnikNajejte se le do zadovoljnega občutka sitosti, izogibajte pa se dolgemu sedenju za mizo.
Ugotovijo med prazniki
Med najpogostejše posledice prazničnega prenajedanja spadajo bruhanje, driska ter čezmerno izločanje kisline in bolečine v žlički, bolj znane kot zgaga. "Ljudje dostikrat ravno med prazniki zaradi preobilne hrane doživijo tudi prvi napad žolčnih kamnov," pravi Dajčman. Ta se kaže kot bolečine v zgornjem desnem delu trebuha.
Večerja naj bo zgodaj
Za dobro počutje naslednjega dne priporoča, da se večerja začne bolj zgodaj, glavna jed pa naj se konča do 20.30. "Paziti je še treba, da alkohola ne pijete kontinuirano, naj bo le del posameznega obroka, vmes pa pijte brezalkoholne pijače, da poskrbite za hidratacijo organizma," svetuje zdravnik. Tudi na praznični mizi ne smejo manjkati živila iz vseh prehranskih skupin, pristavlja.
Gojmir Lešnjal - Gojc
Če pa želodčne težave le nastopijo, na začetku svetuje nekajurni post: "Najbolje je en obrok izpustiti, poskrbeti pa je treba za pravilno hidratacijo z nesladkanimi čaji ali sveže iztisnjenimi sadnimi in zelenjavnimi sokovi." Pozneje je učinkovito tudi kakšno blažilo proti zgagi in napenjanju. Toda če hude bolečine, driska ali bruhanje trajajo več kot 24 ur, je treba poiskati pomoč zdravnika, sklene Dajčman.