Da je črevesna mikroflora porušena, opozarjajo trebušni krči, vetrovi, napenjanje, zaprtje ali driska, pa tudi utrujenost, glivične okužbe, bakterijska vnetja ... Oslabljena črevesna flora zato potrebuje pomoč v obliki probiotikov, prebiotikov ter pravilne in zdrave prehrane.
Pro- in prebiotiki
Probiotiki in prebiotiki – ti so "hrana" za probiotike – so "dobre bakterije" in imajo številne koristne učinke (ogromno raziskav o blagodejnih vplivih na zdravje poteka ves čas), njihova glavna naloga pa je vzdrževanje uravnotežene črevesne mikrobiote. Probiotični in prebiotični izdelki zato spadajo med funkcionalna živila, torej tista živila, ki nimajo le prehranske vrednosti, ampak tudi blagodejno vplivajo na zdravje.
Kaj in kako izbrati?
Najbolj poznani (tudi zaradi agresivnega oglaševanja) probiotični izdelki so zagotovo jogurti, v katerih so največkrat mlečnokislinske bakterije iz rodov Lactobacillus in Bifidobacterium, a na tržišču je vse več probiotičnih izdelkov. Probiotiki so na trgu tudi kot prehranska dopolnila in zdravila. Strožji kontroli in višjim kakovostnim standardom so podvržena zdravila. Ko izbirate probiotična prehranska dopolnila, bodite zelo pozorni na (dokazano) kakovost, sicer pa so tudi standardi označevanja probiotičnih izdelkov vse strožji ter morajo biti korektni in potrošnikom razumljivi.
In navadni jogurt?
Jogurt in ostala fermentirana živila dobro vplivajo na prebavni trakt zaradi snovi, ki nastanejo med fermentacijo. V prebavnem traktu preprečujejo rast škodljivih bakterij ter urejajo prebavo. Jogurt, kefir, kislo mleko, sirotko, pa tudi zeleni čaj, polnovredne žitarice, sadje in zelenjavo zato uživajte vsak dan. In tudi poleti se včasih spomnite na kislo zelje.
Nekatere glavne koristi probiotikov:
- pomagajo preprečevati drisko (tudi tisto, povezano z zdravljenjem z antibiotiki)
- pomagajo pri laktozni preobčutjivosti
- pomagajo preprečevati vnetja prebavnega trakta
- pomagajo preprečevati vaginalne glivične okužbe in glivične okužbe sečil
- krepijo imunski sistem