"Predelana hrana in neuravnotežena prehrana vodita do pomanjkanja potrebnih hranilnih snovi. Pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin izzove motnje pri gradnji celic, poveča se količina trigliceridov in holesterola v krvi, kar lahko vodi do ateroskleroze. Omega 3 maščobe vplivajo tudi na delovanje in razvoj možganov, na delovanje srca in živčevja, zmanjšujejo vnetne procese, vplivajo pa tudi na ohranjanje vida in dobro počutje organizma," razlaga Sara Goršek Bobek, nutricionistka v centru zdravja Healthness.
Omega 3 maščobnih kislin telo ne proizvaja samo, zaužiti jih moramo s hrano. "Vir omega 3 maščobnih kislin so ribe (tuna, losos, polenovka, skuša, sardine), laneno in bučno seme, oreščki ter olja (ribje, laneno, bučno, orehovo, repično). Priporočeno je, da bi vsaj dvakrat na teden uživali ribe," še pravi Goršek Bobekova.