“Če imamo zdravo črevesje, v njem prevladujejo mlečnokislinske bakterije, ki skrbijo, da naše črevesje nemoteno absorbira potrebna hranila (vitamine pa tudi minerale) v kri in celice,” pravi nutricionistka Alja Dimic. Ponujamo vam nekaj nasvetov.
Beljakovine iz zelenjave
“Aminokislina glutamin je hrana našega imunskega sistema,” pojasnjuje Dimičeva. Na jedilnik umestite surovo špinačo, solate, zelje in peteršilj. Ne pozabite niti na kvinojo, sojo, amarant, lečo, fižol, čičeriko, grah, tofu, sončnična semena, ohrovt, repo, mandlje ter indijske in brazilske oreščke.
Izkoristite čas jabolk
Pregovor o zdravilni moči jabolk še kako drži. Priskrbite si domača, ekološko pridelana jabolka in si na dan privoščite vsaj eno. Pospešujejo prebavo in so polna antioksidantov. Teh je veliko tudi v temnozeleni zelenjavi, citrusih, paradižniku in korenju.
Zdrava olja
“Olje iz mikroalg je najboljše, saj vsebuje maščobni kislini EPA in DHA. Uživajte laneno in repično olje, orehe ter laneno seme, za vsakršno toplotno obdelavo pa uporabite kokosovo maščobo,” priporoča Dimičeva.