V debelem črevesu se razgrajujejo vlaknine in neprebavljen škrob. Stranski produkt tega procesa so plini. Nekateri plini imajo še posebej neprijeten vonj, ki ga povzroča uživanje določenih živil.
Uf, kako smrdi
Neprijeten vonj povzročajo plini, ki vsebujejo žveplo. To so vodikov sulfid, metantiol in dimetil sulfid, katerih vonj so znanstveniki primerjali z gnilimi jajci in razpadajočo zelenjavo. Vetrovi imajo včasih manj, včasih bolj neprijeten vonj, saj so omenjeni plini v njih različno pomešani. Več žvepla, ko vsebuje hrana, bolj zaudarjajo vetrovi, saj bakterije med razgradnjo hranilnih snovi ustvarjajo sulfide in merkaptane.
Vzroki za napenjanje
- Ogljikovi hidrati so ena od glavnih skupin hrane, ki povzročajo vetrove zato, ker sta sladkor in škrob lahko razgradljiva.
- Za številna živila velja, da so neprebavljiva, na primer kravje mleko, ki je za človekovo telo nenaravno, zaradi česar veliko ljudi ne prenese laktoze.
- Nekatere ljudi napenja že žvečenje žvečilnega gumija, saj pri tem požirajo več zraka kot sicer in tako zdramijo prebavni sistem.
- Vzrok za napenjanje so lahko tudi nekatere oblike prebavnih okužb. Zaužitje okužene hrane ali vode povzroči drisko, napenjanje, krče in vetrove.
- Prebavni trakt je pri vsakem drugačen, zato se vsi ljudje na enako hrano ne odzivajo enako. Ljudje, katerih trakt vsebuje več encimov, so bolj nagnjeni k vetrovom.
V galeriji preverite, katera živila vsebujejo največ žvepla.