Magazin > Film & Glasba & TV
10 ogledov

Burton in Depp sta nazaj

Sweeney Todd: Hudičev brivec je nominiran za tri oskarje. Žurnal24 main
Temačno, groteskno, morbidno, čustveno, občasno nagnusno in grozljivo. To je Sweeney Todd: Hudičev brivec. To je Tim Burton.

Prijateljska naveza Tim Burton- Johnny Depp je nazaj. In to tako, kot se za najizvirnejši par sodobne kinematografije spodobi – s filmom, nominiranim za več oskarjev.

Nikoli ne pozabi. Nikoli ne odpusti.
Sweeney Todd: Hudičev brivec je triler/muzikal, ki temelji na nagrajenem glasbenem filmu Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street legendarnega pisca besedil in skladatelja Stephena Sondheima.

Film govori o brivcu Benjaminu Barkerju, ki je s svojo lepo ženo živel srečno življenje, dokler se vanjo ni zagledal nemoralni sodnik Turpin. Njegova želja po gospe Barker je bila tako velika, da jo je moral (za vsako ceno) osvojiti. Zato je nedolžnega brivca za petnajst let strpal v zapor. Ko se Barker po vseh teh letih trpljenja in muk vrne v London, ga žene le želja po maščevanju. Svojo staro identiteto zavrže. Lahko bi rekli, da se je je moral znebiti, saj je nedolžni in pošteni brivec že dolgo mrtev. Rodila se je nova, mračna osebnost z imenom Sweeney Todd. Njegovi edini prijatelji so stara, a ostra rezila, ki jih najde v svoji stari brivnici nad lokalom, katerega lastnica je preračunljiva gospodična Lovett, ki se preživlja s peko mesnih pit.

Todd iz svoje stare delavnice vsak dan opazuje sodnika Turpina in razmišlja, kako bi se mu lahko maščeval za storjene grozote. Tudi gospodična Lovett ga s svojimi osvajalskimi poskusi ne more spraviti s krvave poti. Njegov ubijalski pohod se začne z umorom brivca Pirellija, ki grozi, da bo razkrinkal njegovo pravo identiteto. Kot pravijo, je prvič najhujše in zdi se, da to velja tudi za brivčev prvi umor. Ko se gospodični Lovett namreč porodi misel, da bi svoje pite lahko polnila s človeškim mesom, ji Todd začne brez kančka slabe vesti nabavljati "surovine".

Helena in Johnny sta dokazala, da znata tudi peti. © Blitz

 
Zgodba temelji na močnih čustvih. V bistvu gre za tipično ljubezensko zgodbo. Močno in srečno ljubezen uniči ljubosumni tekmec, zato se ljubimec odloči za maščevanje, ki mu na koncu zamegli um. Nauk zgodbe sledi pravilom karme. Kar seješ, to boš tudi žel. A kazen tokrat ne doleti le zlobneža in podjetne ter ljubosumne kuharice, temveč tudi glavnega junaka, žrtev, ki ga spomini potisnejo s prave poti.

Burton ostaja zvest svojemu slogu
Burton, znani ljubitelj grozljivk in vsega bizarnega, je k sodelovanju spet povabil svojega najboljšega prijatelja Johnnyja Deppa. Sprva je bil Depp skeptičen, saj ni bil prepričan, da bo vlogi brivca kos. Vedel je, da ima posluh, ni pa vedel, da zna tudi peti. Ko je sebi, Sondheimu in Burtonu dokazal, da mu note niso tuje, je vlogo sprejel. Gre za že šesto sodelovanje med Deppom in kultnim režiserjem. Pohvalita se lahko s filmi Ed Wood, Edvard Škarjeroki, Brezglavi jezdec, Čarli in tovarna čokolade ter Mrtva nevesta.

Depp je v vlogi Todda odličen, kar je opazila tudi Ameriška filmska akademija, ki je igralca nominirala za oskarja za najboljšo moško vlogo. Maskerji so imeli z lepim zvezdnikom polne roke dela, saj je moral Toddov obraz nazorno razkriti čustvene tegobe, ki jih je lik preživljal. Lahko bi rekli, da so ga spremenili nazaj v lik, ki ga je že dobro poznal. Z bledim obrazom, upadlimi očmi in rezili v rokah je namreč zelo podoben Edvardu Škarjerokemu. Zaradi temačnih prizorov in scenografije, za katero se na trenutke zdi, kot bi bila izdelek animatorjev, pa film spominja na Brezglavega jezdeca in animirani film Mrtva nevesta. Burton pač. Če k tej informaciji dodamo še podatek, da je montažer tega muzikala Chris Lebenzon (Velika riba, Brezglavi jezdec, Čarli in tovarna čokolade), si lahko mislite, kaj vas čaka.

Tudi Helena Bonham Carter (Soba z razgledom, Planet opic, Mrtva nevesta) je dokazala, da spada na sam vrh hollywoodskih igralk. Njena upodobitev trčene gospodične Lovett je fantastična in zanimivo je, da so jo pri razdeljevanju nominacij za letošnje oskarje spregledali. Odlična sta tudi Alan Rickman , ki igra sodnika Turpina, in Sacha Baron Cohen (brivec Pirelli), ki ima na žalost le manjšo vlogo.

Film bo v slovenske kinematografe prišel 21. februarja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.