Potem ko je pripravljanje domače ozimnice skoraj zamrlo, je ta navada znova oživela. Bolj ko je domača marmelada posebna, bolj je cenjena.
Iz rdečih pomaranč
Potrebujete sladkor, pektin in seveda pomaranče, ki jih olupite in narežete na koščke. Dodajte pektin, razkuhajte in dodajte še sladkor – za trpkejšo marmelado naj bo tega manj, kot zahtevajo navodila na vrečki pektina. Če imate ekološke pomaranče, lahko uporabite tudi lupino. Pomarančo olupite z nožkom za lupljenje krompirja, da se izognete grenkemu belemu delu olupka. Zgornji del olupka narežite na tanke trakove.
Iz grozdja in kostanja
Rdeče grozdje pretlačite, prestrezite pečke in luščine. Sok skuhajte ter dodajte limono, sladkor in pektin. Še izvirnejša je kostanjeva marmelada. Kostanj blanširajte nekaj minut, da ga lahko olupite. Olupljenega kuhajte pol ure, nato pa ga pretlačite s stiskalnico za kuhan krompir. Sladkor zavrite z nekaj vode ter dodajte kostanj in malo limoninega soka. Ravnajte se po okusu.
Jagodna z vinom
Očiščene jagode zalijte s šardonejem, dodajte sladkor in kuhajte, dokler se zmes ne zgosti. Če kuhate dovolj dolgo, pektin ni potreben. Poseben izziv je šipkova marmelada. Naberite šipek, ga očistite in zmešajte z enako količino jabolk. Kuhajte, da nastane kaša, pretlačite in dodajte sladkor, nato pa vse skupaj kuhajte še nekaj minut.