Magazin
319 ogledov

Buhteljni z vaniljevo omako

buhteljni Blanka Kefer
Buhteljni z marmelado bodo še slastnejši, če jih boste prelili z vaniljevo omako.

Sestavine:
Za buhteljne:

  •     30 g kvasa
  •     500 g moke (gladke)
  •     120 g masla (toplega)
  •     250 ml mleka (mlačnega)
  •     5 rumenjakov
  •     60 g sladkorja
  •     1 ščepec soli
  •     1 vrečka vaniljevega sladkorja
  •     50 g masla (tekočega, za premazati)
  •     4 cl olja (za model)
  •     160 g marelične marmelade

Za vaniljevo omako:

  •     1/2 l mleka
  •     60 g sladkorja
  •     10 g vaniljevega pudinga v prahu
  •     2 rumenjaka

Priprava:

  • Za buhteljne v vaniljevi omaki pripravimo najprej kvasec. Za to zmešamo kvas, malo sladkorja, malo moke in malo mlačnega mleka. Na toplem mestu pustimo vzhajati okoli 20, 30 minut, da se količina kvasca podvoji.
  • Kvasec skupaj z moko, toplim mlekom, rumenjaki, ščepcem soli, sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in toplim maslom ročno ali z gospodinjskim aparatom zgnetemo v gladko testo.
  • Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo na toplem mestu vzhajati okoli pol ure. Nato spet pregnetemo in pustimo še enkrat vzhajati okoli pol ure. Tako bodo buhteljni še bolj rahli.
  • Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
  • Vzhajano testo na tanko razvaljamo in z modelom za piškote ali kozarcem izrežemo kroge. V sredino vsakega kroga damo jedilno žlico marmelade in buhteljne dobro zapremo, da marmelada med peko ne more izteči. Buhteljne damo v z maslom namaščen pekač tako, da ležijo tesno drug zraven drugega. Še enkrat pustimo, da na toplem vzhajajo. Potem jih premažemo z maslom in jih pečemo okoli pol ure.
  • Medtem pripravimo vaniljevo omako. Za to zmešamo puding v prahu z rumenjaki in dvema jedilnima žlicama mleka. V lončku zavremo mleko s kristalnim sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Vmešamo pudingovo mešanico, enkrat zavremo in odstavimo s štedilnika. Znova dobro premešamo in pečene buhteljne v vaniljevi omaki garniramo.

več receptov za sladice poiščite tukaj!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.