Slovenija
35 ogledov

Aparat ni za vsak odpad

V aparatih so nevarne snovi, olja, plini in težke kovine, ki bi sicer pristale v Žurnal24 main
"Odziv je bil kar dober. Ljudje so poleg velikih prinesli tudi manjše aparate, kot so mobilniki, MP3- in CD-predvajalniki, sušilniki za lase, tiskalniki, ki sicer pogosto končajo med mešanimi komunalnimi odpadki."
"Prav to je bil tudi naš namen, namreč da bi ljudi spodbudili k ločevanju tudi tistih odpadkov, ki jih po navadi stlačijo kar v zabojnik pred hišo," nam je o enomesečni zbiralni akciji odpadne električne in elektronske opreme v občinah Postojna in Pivka, ki se je končala pred dnevi, povedal Emil Šehič, direktor podjetja za ravnanje s tovrstnimi odpadki Zeos. Upa, da se bodo tudi v prihodnje v vse večjem številu odločali, da odslužene aparate odpeljejo v zbirne centre, kjer je mogoča brezplačna oddaja.

Zakaj v zbirne centre?
"Na eni strani zato, da s predelavo aparatov pridemo do sekundarnih surovin, kot so železo, baker, steklo, ki jih je mogoče znova uporabiti. Na drugi strani pa zaradi nevarnih snovi v teh aparatih, olj, plinov in težkih kovin, ki bi sicer pristale v okolju," je pojasnil Šehič. V enomesečni akciji, ki jo je Zeos pripravil v sodelovanju s podjetjem Publicus, so zbrali 17 ton odpadkov oziroma 0,80 kilograma na prebivalca, kar je razmeroma dober rezultat. Če bi toliko zbrali vsak mesec, bi bila letna količina na prebivalca deset kilogramov, kar bi nas postavilo ob bok okoljsko naprednejšim državam.

Zaostajamo za zahodom
Na slovenski trg na leto pride kar 35 kilogramov električne in elektronske opreme na prebivalca. Cilj je zbrati vsaj štiri kilograme odpadne opreme na prebivalca, čemur se bomo letos v Sloveniji zelo približali. V skandinavskih državah in državah Beneluksa je za primerjavo ta količina 16 kilogramov na prebivalca.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.