Slovenija
15 ogledov

Cariniki tik pred stavko

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Če minister za finance Andrej Bajuk do 25. avgusta ne podpiše sistemizacije v carinski službi, bomo 3. septembra začeli stavko, je sporočil Sindikat carinikov Slovenije.

"Stavkovni odbor Sindikata carinikov Slovenije (SCS) je zaradi zavrnitve finančnega ministra Andreja Bajuka, da podpiše sistemizacijo v carinski službi, sprejel sklep o uvedbi stavke. Če minister Bajuk do 25. avgusta ne bo sprejel naših zahtev po sistematizaciji, bomo 3. septembra začeli stavko," je sporočil Dušan Miščević, sekretar SCS.

 

Kaj je sistemizacija delovnih mest?

Gre za obveznost vsakega delodajalca, ki zaposluje več kot 10 ljudi, da določi naziv posameznega delovnega mesta oziroma podatke o vrsti dela ter pogoje za opravljanje dela na posameznem delovnem mestu, navaja zakon o delovnih razmerjih.

Miščević je opozoril, da se je sindikat z delodajalcem že uskladil glede tega, za katera delovna mesta gre v carinski službi, zato je zavrnitev podpisa sistematizacije "grob poseg v socialno partnerstvo." Dodal je, da je v skladu s podpisano kolektivno pogodbo za javno upravo možno sistematizirati delovna mesta specialistov v vseh tarifnih skupinah tako v carinski in davčni službi kot na policiji in v Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

Ministrstvo se boji zrušenja novega plačnega sistema
Minister za finance Andrej Bajuk ni zavrnil podpisa sistemizacije, ampak je sledil sklepu vlade, ki daje soglasje zgolj za tiste sistemizacije, ki se nanašajo na uskladitev z zakoni in podzakonskimi predpisi ter kolektivnimi pogodbami za prehod na nov plačni sistem, je očitke carinikov zavrnilo ministrstvo za finance in dodalo, da bi uresničitev zahtev SCS dvignilo maso plač v javnem sektorju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.