Pod streho /pod-streho/varcna-hisa
22979 ogledov

To je glavni razlog, da so cene elektrike tako visoke

Komentarjev 44
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • matermila 09:56 22.februar 2024.

    Ne vem kateri debil je dajal izjave za ta članek, je pa dejstvo, da nas ima vse za budale. Investitor hoče imeti dobiček za vložena sredstva? Ja ljubi človek, kdo pa je zgradil vso infrastrukturo v naši državi. Niti ene ...prikaži več same elektrarne, NEK, DEM, SE, Savske E in kaj vem katere še, ni zgradil nihče drugi, kot naši davki. Ne trosite nebuloz, da je pametno poceni izvažati energijo in jo drago kupovati v tujini. Sami lopovi na enem energetskem kupu sPV na čelu.

    • blayo 18:37 22.februar 2024.

      Zato ker si dajal denar imaš zdaj to infrastrukturo in to pomeni, da lahko praktično kjerkoli v Sloveniji in to kadarkoli prideš do elektrike. A ti bi pa zdaj rad še, da se elektriko v to ceno všteje? Potem bi ...prikaži več šele jamral! Vsekakor je pametno izvažati, če/ko imaš viške, vse drugo kot to je neumnost. Ne vem, a ti denar še vedno v štumfu furaš?

  • optimist11 08:02 22.februar 2024.

    Borza je še stalno delovala v korist mogotcem. Tam lahko Musk, Trump...z eno besedo izovejo potres. Kako je lahko vojna v Ukrajini vplivala na cene energentov, hrane...će pred vojno nismo uvažali od tam...Plin so spuščali v zrak , ker ga ...prikaži več niso mogli prodat , mi pa crkujemo zaradi visokih cen. Politika in lobiji- to je glavni vzrok visokih cen.

  • dare326 08:38 22.februar 2024.

    Elektrarne smo gradili iz davkov. Energija je tržno blago samo toliko, da se z dobičkom gradijo nove zmogljivosti in vzdržujejo obstoječe. EU trg je zato, da se tam prodajajo viški ne pa da se špekulira, kot to počne Golob. V ...prikaži več interesu države je poceni energija, da je gospodarstvo bolj konkurenčno in ne 5 tarif, da Borzen služi. Za Nemčijo nas en klinc briga, če oni zapirajo jedrske in ker so bogati lahko plačujejo špekulantom. Samo židovje.

    • marko755 10:13 22.februar 2024.

      Se popolnoma strinjam , nimajo pa v Nemčiji v planu nobenih 5 razredov omrežnine (samo VT in MT),pa veĺike ugodnosti za večje porabnile TČ) - treba si je malo pogledat cenike pri njih.

    • Avatar Leon
      Leon 11:09 22.februar 2024.

      dare326...elektrarne so gradili naši očetje ,dedki in pradedki prostovoljno -udarniško enako kot bolnišnice in objekte družbenega pomena .....njihovi potomci so si nvse to lastninili v imenu demokracije !

  • atamama 07:16 22.februar 2024.

    Energija je velik posel, ki ga obvladuje ozek krog podjetij. Dodatna megla je delitev proizvajalec/distributer, tako ne vešš kdo pije kdo plača. Kdo gradi omrežje, kdo ga vzdržuje. Za naselje predvideno 18 hiš so morali investirati bodoči lastniki trafo postajo. ...prikaži več Danes je nanjo BREZ dovoljenja ''lastnikov'' priključenih cca 60 hiš. Pa razumi oziroma kako se krade ljudem, kajne?

  • popokatopetl 09:24 22.februar 2024.

    "Prenizke cene iz let od 2009 do 2017 se verjetno še vrsto let ne bodo več pojavile." - Kdo pravi da so bile prenizke? Je presneto očitno, da je bilo pomanjkanje ustvarjeno umetno z vojno v UA. Tudi ne verjamem ...prikaži več v tezo, da je prosti trg najboljša rešitev. Ja, kadar je blaga približno dovolj, ne pa v razmerah ko ponudba daleč zaostaja za porabo in lahko tržne špekulacije znatno poslabšajo razmere. V takih pogojih bi bilo treba na celotnem EU trgu razglasit izredne razmere in popravit pravila.

    • oneh 09:52 22.februar 2024.

      Če ponudba zaostaja za porabo pomeni, da je nečesa premalo. Trg temu dvigne ceno na tak nivo, da se vzpostavi ravnotežje in spobudi trg, da začnejo koristiti vire za povečanje ponudbe. Če pa gremo v regulacijo in je stvari premalo ...prikaži več pol jih pač nekdo ne bo dobil. Zaradi nizkih cen pa tudi nihče ne bo imel interesa graditi nove vire. Bodo levaki rekli- elektrika za naše, za janšiste pa redukcije al kako? Imamo svobodo in levaki- a še plešete?

    • popokatopetl 12:38 22.februar 2024.

      Sorči Oneh ampak prosti trg je včasih pravljica. Tudi je pravljica da bo prosti trg dosegel tole "da začnejo koristiti vire za povečanje ponudbe". Npr, NEK2 bi se mogoče lahko gradil z zasebnim kapitalom, ne bi šlo pa brez državnih ...prikaži več jamstev, ker zasebniki pač niso pripravljeni sprejet polnega tveganja, da bo mogoče to elektriko 40 (ali 80?) let prodajat s profitom. Tudi v FR je gradnja novih nukleark odločitev politike, ne zasebnih investitorjev. Ne da bi ga ukinili, ampak so stvari za popravit.

    • popokatopetl 12:40 22.februar 2024.

      Btw, janšisti ste bili najbolj glasni za AC vinjete, ne vem za kaj niste tudi za to da bi elektriko plačevali z letno vinjeto 110€ :)

    • blayo 18:27 22.februar 2024.

      Poraba pač raste in SLO ne more računat na 100% samooskrbo torej je vedno bolj odvisna od cen zunaj oziroma na borzi, tam je pa elektrika precej dražja kot smo je bili navajeni 15 let nazaj. Pozna se, da tudi ...prikaži več na tem področju ne živimo več v mehurčku.

  • rd2dmk2 08:50 22.februar 2024.

    poglejte si oddajo o vodi. tam so se "izmislili" eni tipi da bodo vod iz rek in jezer dsali na borzo. halo. torej našo skupno dobrino kar naenkrat nekdo si lastijo in z njo trguje. in ima samo od profit. ...prikaži več glede cene elektrike. dokler bodo firme imel dobičke je cena previsoka. je katera od firm imela izgubo. nobena ! nikol ! tako kot banke in zavarovalnice. čez leto jamrajo, ko pa je treba delit nagrade in dividende pa e vedno najde denar. pa naj ko je dobiček, lepo vrnejo mal strankam.

    • blayo 18:32 22.februar 2024.

      Zakaj potem ne delaš v zavarovalnici ali pa na HSE, če veš, da tam talajo denar?

    • rd2dmk2 10:05 23.februar 2024.

      bkayo demat nekje, ki tud talajo denar. si mogoče slišal za kakšno firmo iz škofje loke. pa ene računalniške firme ki imajo sam božičnico pet jurjev. problem so kvazi podjetja, kot so komunale, distributerji ogrevaja, elektro in zavarovalnice in borzne ...prikaži več družbe in banke. te razpolagajo z našim denarjem in si sebi režejo prevelik kos potice, nam lastnikom pa bluzijo. še posebej ker so nekako socilaistično regulirane v smislu brez konkurence in s požegnanim kartelnim dogovorom.

    • blayo 16:56 26.februar 2024.

      ??? A tebi se zdi, da je v Nemčiji kaj drugače? Pa nikoli niso izkusili socializma kot smo ga mi. Računajo kolikor pač smo pripravljeni plačati, to je vse. Če hočeš imeti lagodno življenje, kjer ti je vse na "dohvatu ...prikaži več ruke", imaš ceste, vodovod, plinovod, daljnovod, kanalizacijo, trgovine... potem je to to.

    • blayo 16:57 26.februar 2024.

      Lahko se pa preseliš na Papuo Novo Gvinejo, se umivaš v reki, hodiš srat za drevo, ješ plodove z dreves, greš spat ko pade mrak ter vstaneš ko se začne daniti. Ne bo ti treba plačevat davkov in zgoraj naštete ...prikaži večte infrastrukture, samo pazit moraš, da se ne spotakneš, padeš in se opraskaš, ker je velika verjetnost, da boš dobil gangreno in v parih tednih umrl.

  • slopubec 09:03 22.februar 2024.

    Vsi ki v Sloveniji prodajajo bi radi imeli evropske cene, le plače so nizke.

    • blayo 18:25 22.februar 2024.

      Elektrika je borzno blago, vsi plačamo enako oziroma toliko kot se izpogajamo, višina plače oziroma standard na to ne vpliva nič. Ne vem, a ti ko prideš kupit zlato, tam predložiš plačilno listo in ti dajo popust, ker imaš nizko plačo?

    • slopubec 09:04 23.februar 2024.

      Blayo, nisi me razumel. Vse storitve, ki se izvajajo pri nas so evropske cene in to je problem.

    • blayo 16:47 26.februar 2024.

      Ne, to ni problem. Problem je to, ker folk ne šteka, da smo 50 let vozili v rikverc, potem smo se pa osamosvojili in so vsi mislili, da če bomo vozili tako hitro kot Švicarji, da jih bomo v 30 ...prikaži več letih dohiteli. Ja ne bomo jih ane. Treba je vozit 2x hitreje, se marsičemu odreči in še mnogo tega, da bi jim v 100 letih lahko prišli blizu, kar se pa ne bo zgodilo.

  • Fucky 11:08 22.februar 2024.

    Za proizvodnjo 90% elektrike v Sloveniji ni nihče od "vlagateljev" dal NIČ. Vse elektrarne, so bile postavljene še v stari jugi(JEK, vse hidroelektrarne,...TEŠ smo plačai davkoplačevalci). To kar vlagajo zdaj s sončnimi elektrarnami, pa naj prodajo kamor hočejo in za ...prikaži več kolikor hočejo (zmorejo)!

    • blayo 18:03 22.februar 2024.

      In zato ker si plačal oziroma plačeval infrastrukturo lahko prideš v Sloveniji do elektrike praktično kjerkoli, kadarkoli. To je zelo dober deal, če mene vprašaš. Poleg tega, a si že preračunal koliko si dejansko ti osebno dal za TEŠ6?

  • marko755 10:29 22.februar 2024.

    V Nemčiji za mojo porabo z TČ - 11000 kWh cena za kWh 20.58 ct + mesečni pavšal 15,73 evra , pa nobenega blužeñja o 5 tarifah omrežnine samo VT in MT - in to je zajamčena cena za 18 ...prikaži več mesecev.Pa dajte si malo preračunat.

    • blayo 18:22 22.februar 2024.

      VT/MT tarifa je že zdavnaj pase, ne vem kaj se je v SLO tako oklepajo. Kje v Nemčiji? So velike razlike glede na lokacijo. In pri kom? Je pa res, da je trenutna povprečna cena padla na nivo izpred treh ...prikaži več let. Poleg tega imaš v DE tisoč in enega ponudnika med katerimi lahko letno kolobariš s čimer prihraniš za mesec ali celo dva. Če imaš pametno hišo se po moje najbolj splača dinamična tarifa, recimo Tibber.

  • Stampedo 15:30 22.februar 2024.

    Zakaj ne pripišeste, da so plače v e. sektorju nadpovprečno visoke?

    • Ender3 16:12 22.februar 2024.

      In realno nimajo nikakršne izgube. Vsa poraba za nekje beleži, odčita in plačuje..Potem pa se izgovarjajo, da je premalo vode, vetra sonca ipd.Banda pohlepna.

    • Avatar Garancija
      Garancija 10:26 23.februar 2024.

      To za njih ni pomembno,važno da spravijo bralce tega sranja ob živce,kaj tle ni jasno

  • Ender3 16:09 22.februar 2024.

    Toliko dajatev kot, je vključeno v domačo ceno elektrike ima malokdo..Ves pobran denar pa se potem čudežno porazgubi..Moramo pa seveda odplačevati denar za krajo pri izgradnji Teš6 in nekvaliteten Velenjski lignit. Ob tem se uvaža premog iz tujine s katerim ...prikaži več uvoznik dobro služi..Vetrne elektrarne civilne iniciative zavračajo za solarne panele pa, država nastavlja birokratske ovire. Politiki diše nov denar iz morebitne NEK2, Nemci pa razmišljajo o modularnih Torijskih reaktorjih.

  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 10:17 22.februar 2024.

    Najboljš, da kar 500€/MWh usekajo. To bo naložb v obnovljivce ko fuka.

  • andrija 13:24 22.februar 2024.

    elektrika,plin,hrana vse se je v evropi pocenilo,samo pri nas letijo cene v nebo

  • Avatar Garancija
    Garancija 12:48 22.februar 2024.

    V javnosti se že dlje pojavljajo pozivi, da Slovenija ne bi smela izvažati elektrike in iz uvoza kupovati dražje. Pozivi so,samo elektro dela mimo vseh predlogov,važno je da imajo oni dobiček,in visoke plače,vi pa nimate pravice odločanja,ja tako demokracijo furamo

    • Avatar Garancija
      Garancija 12:56 22.februar 2024.

      Imaš pravico volit,voli pa vladajo

    • blayo 17:56 22.februar 2024.

      Ne bi smela? Kaj pa boš z njo ko je imaš preveč? Ko je je preveč jo izvažaš, ko je je premalo pa uvažaš, zelo simpl.

  • mc 19:34 22.februar 2024.

    https://euenergy.live/ Koga "fojtrajo"!!

  • sandi76 20:36 22.februar 2024.

    "..Vlagatelj upravičeno pričakuje, da se mu bo naložba povrnila, svojega proizvoda torej ne more podarjati, ampak ga trži, na trgu ..." .. čisto blefiranje. Tale logika velja za vse, tudi npr. za bencin, pa ga država vseeno nadzira. Enako stanarine, ...prikaži veče, pa se je država Nemčija odločila, da jih nadzirajo. Skratka, vse je dobrina na trgu, od države pa je odvisno, ali bo kakšen element nadzirala ali ne. Je pa znano, koliko elektrike porabi Slovenija in to količino bi si lahko zagotovila vsako leto.

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 22:17 22.februar 2024.

    Golob je kot direktor GEN-i po znižani ceni prodal našo elektriko iz nuklearke zato pa sedaj elektrogospodarstvo uvaža elektriko po trenutnih cenah!! Kako lahko nekdo nekaj proda kaj ni njegovo dobičke pospravi v žepe in postane vrhunski menadžer??

  • Avatar Leon
    Leon 11:04 22.februar 2024.

    Ceno elektrike regulira tudi distribucija ,kar je velik del vzdrževanja in obnove daljnovodov . Prav zaradi tega mi ni jasno zakaj se ljudje branijo vetrnic in sončnih panelov v hribih in težko dostopnih krajih ?

    • Avatar Leon
      Leon 12:58 22.februar 2024.

      Seveda je odgovor na dlani : Nagajanje velikega vodje dr. Golobu . Župnik so mi priča ,da ne lažem !

  • Kmodri_ 23:27 22.februar 2024.

    Elektro obij ima v krvi, vedno bomo nategovali slovenske odjemalce...še posebej tiste, ki malo porabijo!

  • Kljukec 18:46 23.februar 2024.

    Holob je elektriko prodajal v tujino po 40€ za 1Mwh sedaj pa nam jo njegove firme prodajajo po 300€. Na naslednjih volitvah pa ga kar volite.

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.