E-Life
1376 ogledov

Ura Huawei Watch GT 2 Pro pomaga tudi v teh nenormalnih časih!

1/4
Korak za korakom in z majhnimi, vendar pomembnimi izboljšavami, je Huaweiu uspelo družino pametnih ur Watch GT 2 pripeljati do nečesa zelo dobrega. Model »Pro« namreč še nekoliko nadgrajuje že sicer solidne funkcije beleženja in delovanje programske opreme v elegantnejšem ohišju!

Izboljšave na mehkem delu ure, mišljena je kajpada programska oprema, strojna je enaka kot v predhodnicah, se nekako skrijejo pred oblikovnimi, kajti te so očitne tisti trenutek, ko jo primete v roke. Ura nima lunete, ki marsikdaj ščiti površino pred neposrednimi udarci s trdnimi površinami, zato je odlično, da je steklo safirno. Na težo in trpežnost pa vplivata ohišje iz titana in keramično ozadje. Materiala sta prijazna do kože in ne povzročata alergije. Celovit videz zaključujeta usnjen pašček klasične ali silikonski športne različice, na ohišje pripeta skoraj brez špranje. Kljub pomislekom, predvsem zaradi »trdote« usnjenega, trdno držita uro na zapestju, kar je pogoj natančnega delovanja tipala srčnega utripa, sposobnega še merjenja ravni kisika v krvi (SpO2). Medtem ko so imeli pri prejšnjih inkarnacijah (pametne) športne ure manj sreče z izdelavo podrobnosti, so tokrat vsi kamenčki v mozaiku padli na pravo mesto. Rezultat je lahka (51 g) in tanka (11 mm) ura, ki se odlično obnese na napravah s sistemom Android ali iOS in zna biti prepoznana kot najlepša okrogla na trgu. Kajpada jo v številu pametnih funkcij in aplikacij prekašajo Samsungove in Applove, vendar je te treba veliko pogosteje polniti.

Minimalne, vendar pomembne izboljšave

Vse na tej uri je na svojem mestu, čeprav ne vključuje nobene strojne komponente, ki jih ne bi imele predhodnice Watch GT 2 in GT 2e. Zaslon OLED premera 35 mm (premer ure je 46 mm) z lepimi in živimi barvami se dobro obnese med rabo na prostem, vendar Huawei še vedno ni omogočil možnosti, da bi bil ves čas prižgan tudi med beleženjem dejavnosti. Jasno je, da bi to pomenilo veliko hitrejše praznjenje baterije. Samsungova Galaxy Watch 3 to dovoli, takrat baterija vsako uro izgubi četrtino energije. Vendar se nam vseeno zdi važno, da takšna možnost je in bi jo lahko uporabili na lastno odgovornost. Morda ob naslednji nadgradnji programske opreme?

 | Avtor:

Konja, ki zmaguje, se ne menja, zato ima ura še vedno že skoraj dve leti star procesor Kirin A1. Zadostuje za funkcije, ki so na voljo in hkrati s sistemom LiteOS zagotavlja nizko porabo energije. Razen športnih ur namreč ni modela treh glavnih izdelovalcev pametnih telefonov, ki bi brez pogleda na električno vtičnico zdržal do 14 dni. Nekaterim je to pomembnejše kot obilica pametnih funkcij in aplikacij, ki jih večina morda niti ne potrebuje. Na pomnilniku z 32 GB so lahko skladbe v digitalni obliki, da jih ura predvaja s seznanjenimi brezžičnimi slušalkami. Prikazuje obvestila s telefona, vendar nanje ni mogoče odgovoriti, a omogoča sprejem klica. Sogovornika slišite jasno in glasno in tako tudi on sliši vas. Omogočeno je še klasično brezžično polnjenje, da lahko baterijo polnite ob vsaki priložnosti, ko je ustrezen polnilnik v bližini.

Izpiljena programska oprema

Kdor ima izkušnje s Huaweievimi urami, bo opazil bolj tekoče delovanje. Ne le ure, temveč vsega, kar sodi zraven. Ura nima vrteče krone ali lunete, le gumba na desnem boku in na dotik občutljiv zaslon. Kljub temu je uporaba enako preprosta kot uporaba ur tekmecev, saj jo odlikuje pregleden uporabniški vmesnik. Pritisk zgornjega gumba vas pripelje v meni s funkcijami, spodnji neposredno v meni z vadbami, potek prsta navzdol po zaslonu prikaže osrednji meni, navzgor sporočila in levo glavne podatke, ki jih ura beleži. Za več je na voljo aplikacija Zdravje na pametnem telefonu. Žel še vedno ni mogoče podatkov prenašati v druge podobne, na primer Stravo. Velika težava za resne rekreativce in profesionalne športnike, ki naj bi jo menda kmalu odpravili. Ko smo že pri resni uporabi. Takisto ni mogoče priklopiti zunanjih tipal (srčni utrip, tipalo moči).

 | Avtor:

Beleženje gibanja in zdravje

Huawei se sicer hvali z več kot 100 športnimi programi, kar je teoretično res, vendar je med njimi veliko podobnih ali so zanimivi za nekaj uporabnikov, zatorej jemljite podatke z rezervo. Zagotovljena je podpora za vse pomembne športe, tudi triatlon in po novem še smučanje. Poleg tega znotraj programov za beleženje deluje funkcija vrnitve na izhodišče, ki preprečuje, da bi se med vadbo izgubili. Takisto pomagajo obvestila o nevarnih vremenskih pojavih, ki jih ura dobi iz interneta preko povezanega telefona ali so plod podatkov vgrajenega barometra.

Na področju skrbi za zdravje je poleg po podatkih izdelovalca večje natančnosti tipala srčnega utripa, ki je podlaga še za spremljanje spanja in stresa, možnost merjenja ravni kisika v krvi. Izmuzljiv podatek, ki ga večina, razen vzdržljivostnih športnikov, ki trenirajo na visoki nadmorski višini, nikdar ne bo potrebovala. Prav pride še v primeru bolezni dihal. Ura sicer ni primerna za medicinsko rabo, ker je v ta namen ni potrdila ustrezna agencija in ker uradnih podatkov o natančnosti meritve SpO2 ni, vendar je lahko smerokaz za osebno uporabo. Čeprav se še ne počutite kritično, vendar če meritev kaže nižjo raven od 89 %, praktično to pomeni, da vse celice v organizmu ne dobijo kisika, je to lahko znak, da poiščete pomoč zdravnika. To storite tudi če se počutite slabo, čeprav ura kaže dovoljšno raven.

Poleg dokaj natančnega beleženja dejavnosti in zdravja ter všečne oblike, se glavne »moč« ure Watch GT 2 Pro skriva v njeni bateriji. Med dokaj milo uporabo namreč zdrži med 10 in 15 dni in pri srednji med 5 in 10 dni. Z drugimi besedami. Polnili jo boste enkrat na teden, kar je za tovrstne naprave odličen ritem!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.