E-Life
1950 ogledov

Google Pixel 9 Pro XL: Boljšega telefona si (skoraj) ne bi mogli želeti

google pixel 9 pro xl telefon test 3 review
1/26
D. J.
Brez dvoma je letošnja predstavitev Googlove serije telefonov Pixel 9 ena pomembnejših za ameriškega giganta v zadnjih letih. Naprave so v primerjavi s starejšimi generacijami doživele velike spremembe. Treba je reči, da na bolje.

Google jim je na zunaj in navznoter nadel novo preobleko in pri tem zadel v polno, čeprav bo ob pogledu nanje marsikdo morda privzdignil obrv in rekel, da so preveč podobni konkurenčnemu iPhonu. Malce k temu pripomore tudi logo G na hrbtni strani – ko ga zagledaš, hočeš-nočeš, pomisliš na jabolko.  

Pri Žurnalu24 smo imeli na testu Pixel 9 Pro XL model najnovejšega telefona iz Googlovih tovarn, ki se od brata 9 Pro razlikuje le v velikosti zaslona in kapaciteti baterije, procesor, kamere in ostale lastnosti so enake.

google pixel 9 pro xl telefon test 3 review | Avtor: D. J. D. J.

Z večjim 6,8-palčnim, Google nemara cilja predvsem na uporabnike, ki veliko gledajo video posnetke ali igrajo igre. Za tiste z bolj drobcenimi dlanmi bo upravljanje z napravo kar majhen zalogaj. A nič ne de, kot rečeno, z nakupom manjše, 6,3-palčne različice ne boste sklenili praktično nobenega kompromisa na račun funkcionalnosti (z izjemo velikosti zaslona in kapacitete baterije, seveda), saj se ne boste odpovedali prav nobeni novi lastnosti najnovejšega Googlovega paradnega telefona.

Z besedno zvezo 'nič posebnega' bi lahko z vidika dizajna opisali njihove telefone iz prejšnjih let. Ameriški tehnološki gigant je letos temu naredil konec. Oba paradna modela, torej Pixel 9 Pro in 9 Pro XL imata v primerjavi z napravami prejšnjih generacij prenovljeno obliko modula s kamerami, robovi ohišja telefona so aluminijasti in oglati, ne več zaobljeni. Na pogled sta napravi veliko bolj elegantni, takoj, ko telefon vzameš v roke, veš, da gre za premium razred.

Na zadnji strani modul s tremi kamerami

Glavna kamera

50 MP širokokotna glavna kamera ima zaslonko f/1,68. Širokokotna leča omogoča zajemanje večje količine svetlobe, zaradi česar je kakovost fotografij v slabih svetlobnih pogojih precej boljša.

google pixel 9 pro xl telefon test 3 review | Avtor: D. J. D. J.
Opremljena je s sistemom spremenljive zaslonke - gre za sposobnost kamere, da samodejno prilagodi odprtino zaslonke, s čimer nadzira, koliko svetlobe vstopi v senzor med fotografiranjem, kar je posebej koristno pri fotografiranju, ko je svetloba slaba.

Zaslonka v kameri deluje podobno kot človeška zenica – ko je svetlobe veliko, se zoži, da zmanjša količino svetlobe, ki doseže senzor. Ko je svetlobe malo, se razširi, da omogoči več svetlobe in izboljša osvetlitev fotografije. Običajno imajo kamere na pametnih telefonih fiksno, odprtina je torej vedno enaka, ne glede na svetlobne pogoje. Osrednja kamera je opremljena tudi z optičnim stabilizatorjem.

Telefoto kamera

48 MP telefoto objektiv in 5x optični zoom omogočata fotografiranje oddaljenih objektov brez izgube kakovosti. Z digitalno povečavo in s pomočjo tehnologije Super Res Zoom lahko fotografiran objekt povečate do 30x. Kakovost se bo sicer izgubila, a hkrati je treba poudariti, da bo umetna inteligenca (UI) poskrbela, da bo izguba minimalna.

Ultraširokokotna kamera

48 MP ultraširokokotna kamera je namenjena fotografiranju širokih panoram, pokrajin ali skupinskih fotografij. Ultraširokokotni objektiv ima široko vidno polje, ki omogoča večji zajem slike, ne da bi pri tem prišlo do popačenja robov slike, kar je pogosto težava pri ultraširokokotnih lečah.

Sprednja kamera

Z 42 MP je med najzmogljivejšimi na trgu. Selfiji se po kakovosti praktično ne razlikujejo več od običajnih fotografij. S funkcijo Auto-HDR lahko izboljšate osvetlitev obraza v temnih prostorih. Podpira pa tudi posnetke v načinu 4K, kar je pri sprednjih kamerah mobilnih telefonov precejšnja redkost.

Pixlovih kamer se drži odličen sloves, tudi pri modelu 9 Pro ni nič drugače. Malce nas je zmotilo le kar dolgotrajno zajemanje slike, ko smo fotografirali pri polni ločljivosti 50 MP. Kar kakšno sekundo je trajalo, da se je fotografija prikazala na zaslonu.

Zaslon je eden glavnih atributov

Telefon je opremljen 6,8-palčnim LTPO AMOLED zaslonom, ki izstopa z visoko hitrostjo dinamičnega osveževanja do 120 Hz, kar zagotavlja gladko drsenje in odlično uporabniško izkušnjo. Prilagodljiva hitrost osveževanja se samodejno prilagaja glede na prikazano vsebino, kar pripomore k varčevanju z baterijo, ko večje hitrosti niso potrebne.

google pixel 9 pro xl telefon test 3 review | Avtor: D. J. D. J.

Dosega svetilnost do zavidljivih 3.000 nitov in po nekaj tedenski uporabi lahko brez zadržkov zapišemo, da je zaslon res izjemen. Barvna reprodukcija je vrhunska, zelo natančno prikazuje naravne tone, ki niso niti nasičeni niti bledi. Tudi pri močni dnevni svetlobi je zaslon svetel in četudi nanj gledamo pod kotom, ni nezaželenih distorzij. Obenem je spekter svetilnosti takšen, da ga je užitek uporabljati tudi v mraku in temi. Ena od lastnosti, ki jo je treba omeniti, je tudi odlična odzivnost na dotik in sledenju gibov prstov. Zaščiten je s steklom Gorilla Glass Victus 2 (z enako tehnologijo so zaščitili tudi hrbtno stran telefona).

Strojna oprema

V serijo Pixel 9 je ameriški tehnološki gigant namestil čip Tensor G4, za katerega so zapisali, da je njihov najučinkovitejši doslej in da omogoča 20 odstotkov hitrejše brskanje po spletu, 17 odstotkov hitrejše zaganjanje aplikacij in večjo energetsko učinkovitost pri nalogah, kot so fotografiranje, snemanje videoposnetkov ter pretočno predvajanje videov.

Dejstvo je, da je delovanje telefona Pixel 9 Pro XL zelo gladko. Čip Tensor G4 skupaj s 16 GB RAM-a in 120 Hz osveževanjem zaslona omogoča odlično uporabniško izkušnjo.

Pri Googlu poudarjajo, da je Tensor G4 posebej zasnovan za izboljšanje nalog, povezanih z UI, brez katerih v telefonih dandanes pač ne gre več. Google jo je vgradil v praktično vsako poro telefona in sinergijo strojne opreme z UI je pri upravljanju s telefonom res čutiti.

google pixel 9 pro xl telefon test 3 review | Avtor: D. J. D. J.

Baterija je fantastična

Zakaj fantastična? Poskušali bomo pojasniti v enem stavku: Po enem dnevu uporabe in testiranja, ko telefonu praktično 'nismo pustili dihati', nam jo je uspelo porabiti manj kot tri četrtine.

Tudi pri upravljanju baterije s kapaciteto 5060 mAh ima pomembno vlogo UI. Spremlja namreč, katere aplikacije in kateri procesi potrebujejo več oziroma manj energije, in temu primerno optimizira porabo. Naprava se nenehno prilagaja uporabniku in tako ohranja zmogljivost, hkrati pa podaljšuje čas delovanja enega polnjenja.

Googlu malce zamerimo le, da v škatlo niso priložili polnilca, a to je zdaj pri večini proizvajalcev pač praksa. Z novim 45 W polnilcem (ki ga je treba dokupiti) zagotavljajo hitro polnjenje – v pol uri naj bi se baterija napolnila do 55 odstotkov.

google pixel 9 pro xl telefon test 3 review | Avtor: D. J. D. J.

Ime igre je torej umetna inteligenca

Da so proizvajalci zabavne elektronike na stežaj odprli vrata UI, smo se v začetku septembra lahko na lastne oči prepričali na letošnjem sejmu IFA v Berlinu in ameriški tehnološki gigant pri tem ni prav nobena izjema. Če so bili lanski modeli njihovih telefonov z UI opremljeni bolj za pokušino, je ameriški gigant na tem področju izvedel (če malce pretiravamo) kvantni preskok.

Ne le, da na tem področju sledi trendom v mobilni telefoniji, rečemo lahko kar, da Google orje ledino. Njihov sistem UI Gemini omogoča hitrejšo obdelavo zapletenih nalog, kar se pozna pri vsakodnevni uporabi telefona. Strojno učenje se uporablja v številnih aplikacijah in procesih, od Googlovega Asistenta do pametnih predlogov pri pisanju besedil in samodejnega prevajanja v realnem času. Ne samo, da Gemini predstavlja velik skok naprej pri strojnem učenju, ki krepko izboljšuje zmogljivost naprave, tudi uporabniška izkušnja in funkcionalnosti telefona so zaradi tega v primerjavi s prejšnjimi generacijami telefonov neprimerljivo boljše. Pa če jih naštejemo samo nekaj s področja fotografije ...

google pixel 9 pro xl telefon test 3 | Avtor: D. J. D. J.

Omogoča hitrejšo obdelavo slik in dinamično prilagajanje nastavitev v realnem času. To pomeni, da je vsaka fotografija, ki jo posnamete, optimalno osvetljena in ostra. Gemini UI prepozna različne elemente na sliki (obrazi, pokrajine, gibanje ...), obdela jih ločeno in tako doseže odlične rezultate. Izpostaviti je treba tudi nočno fotografijo. Pixel 9 Pro XL tudi v popolni temi zajame dovolj svetlobe in podrobnosti, v hitrem zaporedju naredi več fotografij, jih združi v eno, končni izdelek pa je zato svetlejši, ostrejši in z manj šuma.

Dodali so funkcijo Magic Editor, ki omogoča enostavno odstranjevanje nezaželenih predmetov iz slike, UI pa poskrbi, da je ozadje zapolnjeno naravno in brez sledi popravkov. Priznati je treba, da so rezultati impresivni. Dejstvo je, da lahko z novimi funkcijami na fotografijah dosežete učinke, za katere je sicer treba poseči po specializiranih programih za urejanje fotografij, ki so za marsikoga velik zalogaj.

magic editor pixel 9 pro xl fotke | Avtor: D. J. D. J.
magic editor pixel 9 pro xl fotke | Avtor: D. J. D. J.
magic editor pixel 9 pro xl fotke | Avtor: D. J. D. J.

Omenili smo že funkcijo Super Res Zoom, s katero lahko kvalitetne fotografije posnamete tudi pri visokih povečavah in izdelek ne bo prav nič 'zrnast'. Običajna digitalna povečava običajno pomeni tudi slabo kakovost, saj sliko le digitalno poveča, zaradi česar je ta zamegljena oziroma 'zrnasta'. Super Res Zoom sicer v Googlovih telefonih ni novost, je pa v najnovejših napravah s pomočjo UI precej izpopolnjena. Za ponazoritev je spodaj primer fotografije spomenika Krištofu Kolumbu v Barceloni. Najprej smo naredili posnetek brez povečave, nato s 30-kratno povečavo in za konec fotografijo prepustili še obdelavi z UI. 

fotografije Pixel 9 Pro XL | Avtor: D. J. D. J.
fotografije Pixel 9 Pro XL | Avtor: D. J. D. J.
fotografije Pixel 9 Pro XL | Avtor: D. J. D. J.
fotografije Pixel 9 Pro XL | Avtor: D. J. D. J.
Google je svoje najnovejši paradni model izpopolnil tudi pri snemanju video posnetkov. Pixel 9 Pro XL omogoča snemanje videa v resoluciji 4K s 60 sličicami na sekundo. UI pa vam v oblaku lahko posnetek nadgradi oziroma optimizira na 8K s 30 sličicami na sekundo. Impresivna je odlična stabilizacija slika – rezultat, do katerega so pri Googlu prišli s kombinacijo optičnih in digitalnih inženirskih rešitev.

Operacijski sistem, ultrazvočni senzor, tipkovnica ...

Še dve lastnosti moramo pohvaliti, namreč čitalnik prstnih odtisov in tipkovnico. Prvi je v primerjavi s prejšnjimi generacijami doživel velikansko preobrazbo. Google je optični čitalnik zamenjal za Qualcommov ultrazvočni senzor 3D Sonic Gen 2. Razlika je velikanska. Zadeva deluje tako, kot je treba. Preverjeno tudi z mokrimi prsti, telefon pa odklene nemara celo hitreje, kot če se odločimo za odklepanje s prepoznavo obraza. Odlična je tudi uporabniška izkušnja, ko gre za tipkovnico, ki je zelo odzivna.

Po nekaj tednih uporabe lahko zapišemo, da je Pixlov operacijski sistem užitek uporabljati. Na napravi ni nepotrebne navlake, ki je prednameščena na konkurenčnih napravah in je ni mogoče izbrisati. Sistem je hiter, odziven, ima odlično tipkovnico, premikanje med aplikacijami poteka brezhibno. Poleg tega pri Googlu obljubljajo, da bodo za njihove najnovejše naprave zagotavljali varnostne nadgradnje operacijskega sistema kar sedem let.

Je pa poleg manjkajočega polnilca še ena lastnost, ki jo je treba okrcati. Namreč, osnovni model ima samo 128 GB prostora za shranjevanje. Na težavo smo naleteli že takoj na začetku testa, ko smo želeli s starega telefona na novega prenesti celotno vsebino, a smo morali zaradi pomanjkanja prostora na ciljnem telefonu narediti kompromis in se foto in video materialu odpovedati. Glede na to, da gre za Googlov paradni model, bi pričakovali vsaj 256 GB. S snemanjem video posnetkov in fotografij v polni ločljivosti (zakaj že ne bi izkoristil možnosti, ki jih telefon ponuja?) prostora za shranjevanje kaj hitro zmanjka. Zapisati je sicer treba, da vam Google ob nakupu telefona podari enoletno naročnino na storitev Google One AI Premium, kjer med drugim dobite 2 TB prostora v oblaku, a ko leto poteče, je naročnina kar velika, 21,99 evra na mesec.

Najnovejše Googlove naprave lahko kupite v trgovinah Telekoma oziroma Big Banga. Za model, ki smo ga testirali na Žurnalu24, torej Pixel 9 Pro XL s 128 GB prostora za shranjevanje, boste morali odšteti 1.239 evrov, na voljo pa so še različice z 256 GB, 512 GB in 1 TB. Zadnji je najdražji, stane pa 1.729 evrov.

david.jug@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Antikrist9
    Antikrist9 09:23 29.september 2024.

    Komaj čakam, da izide izboljšana kitajska kopija, hehehe.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:59 29.september 2024.

    Koliko je padlo za reklamo?

  • SlavkoKrizman 07:43 29.september 2024.

    Dragi avtor: opraviči razliko v ceni : https://www.gsmarena.com/compare.php3?&idPhone1=13217&idPhone2=12909