E-Life
47771 ogledov

Musk z eno izjavo izbrisal za 365 milijard kriptovalut

Elon Musk Profimedia
Tesla je napovedal 180-stopinjski obrat pri obravnavi kriptovalute Bitcoin, kar je streslo celoten trg.

Ustanovitelj Tesle Elon Musk je sinoči šokiral z izjavo, da pri znamki od kupcev ne bodo več sprejemali Bitcoina. Musk je kot razlog na Twitterju navedel skrb ob "hitro naraščajoči uporabi fosilnih goriv za rudarjenje in opravljanje transakcij pri Bitcoinu." 

S tem je sicer posredno namignil, da bi lahko pri Tesli sprejemali druge kriptovalute, ki bi bile energetsko prijaznejše.

Sledil je potres. Največja kriptovaluta na svetu Bitcoin je do jutra padla kar za 15 odstotkov in se ustavila na 46 tisoč dolarjih, poroča Bloomberg. Streslo je tudi drugo največjo kriptovaluto ether, ki je sicer za razliko od Bitcoina v zadnjih tednih beležila visoko rast. Po poročanju CNBC je v nekaj urah s celotnega trga kriptovalut izginilo za 366 milijard dolarjev oziroma 301 milijardo evrov.

Potonile so tudi delnice Tesle.

Kmalu se je javil lastnik Dallas Maverics, kjer igra Luka Dončič. Magnat Mark Cuban, velik zagovornik in vlagatelj v kriptovalute, je zatrdil, da bodo pri Mavericsih ohranili sprejemanje različnih kriptovalut kot plačilno sredstvo, saj da bo prav to najbolj pomagalo okolju v primerjavi s tradicionalnimi plačilnimi sredstvi.

Musk je sicer v zadnjem letu storil več kontroverznih potez v povezavi s kriptovalutami, s tviti podpore pa tudi sam botroval visoki jesenski rasti Bitcoina. Izkazalo se je, da je Tesla pred tem kupil ogromno te kriptovalute, nato pa jo z visokim dobičkom prodal, kar mu je pomagalo še precej izboljšati poslovne rezultate. Marca letos so pri znamki napovedali, da bodo začeli sprejemati Bitcoin kot plačilno sredstvo, dva meseca kasneje pa se je zgodil popolni preobrat. 

Prejšnji vikend je Musk sodeloval v ameriški paradni oddaji Saturday Night Live in v njej poleg svojega zdravstvenega stanja Aurspergovega sindroma govoril tudi o kriptovaluti Dogecoin, katere podpornik naj bi bil, a so njegovi komentarji povzročili le velik padec vrednosti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 11:08 16.maj 2021.

    Musk bo hudo zbolel, ker telo ima omejitev za razliko od pohlepa.

  • janez864 14:38 14.maj 2021.

    Nimam bitcoinov ne drugih kriptovalut, imam pa nekaj evrov s katerimi grem sedaj na pivo. Nimam nobenih skrbi razen da je pivo primerno hladno in tako uživam življenje.

  • sandi76 09:39 14.maj 2021.

    Očitno je Musk potegnil dovolj dobička iz kriptovalut in je čas, da najde kakšno novo, kokoš , ki nosi zlata jajca !