Avto
3337 ogledov

V naslednjih treh letih novih avtov ne bomo več odklepali tako, kot do zdaj

Avtomobilski ključi Continental
Avtomobilski proizvajalci so že pred leti napovedali, da bodo šli klasični avtomobilski ključi v pozabo. Največja evropska zavarovalnica je napovedala, da bomo v naslednjih treh letih vrata avtomobilov odklepali drugače kot v zadnjih dveh desetletjih.

Že več let zdaj ta zdaj oni proizvajalec najavlja možnost, da bi avtomobile lahko ne le nadzorovali, temveč celo zaganjali prek telefona. Čeprav se pri marsikomu poraja veliko vprašanj glede varnosti takšne tehnologije, pa tudi bančne aplikacije za telefone že dolgo niso več nobena posebnost.

Da bo pametni telefon služil kot avtomobilski ključ je znano že nekaj let, vendar pa je bila glavna prepreka do njegove uvedbe, varnost. Pri največji evropski zavarovalnici Allianz vedo, da je to neizpodbitno dejstvo, zato zdaj terjajo uvedbo enotnih varnostnih standardov, ki bodo podlaga za nadomestitev avtomobilskih ključev s pametnimi telefoni. 

Tatovi kopirajo kode

Pri Allianzu napovedujejo, da se bo tehnologija "virtualnih avtomobilskih ključev" med uporabniki novih avtomobilov razširila v naslednjih treh do petih letih. Že zdaj je veliko govora o digitalnih ključih, katerim tatovi na daljavo "prestrežejo signal," skopirajo kode in brez težav odpeljejo avtomobil, kar je v intervjuju za zurnal24.si potrdil tudi neodvisni detektiv, ki se ukvaja z izsleditvijo ukradenih avtomobilov. Zato zavarovalnice od avtomobilske industrije terjajo določitev varnostnih standardov.

Volvo concierge | Avtor: Volvo Volvo

Vodja tehničnega centra pri Allianz Christoph Lauterwasser je pojasnil, da želijo z varnostnimi standardi preprečiti, da bi bilo možno kodo ključa prekopirati, hkrati pa bo imel pametni telefon dovoljenje, da odklene avtomobil, ob dejstvu, da bo koda povezana zgolj s telefonom lastnika. Torej, dodatno je treba zaščititi prenos podatkov med pametnim telefonom in avtomobilom.

Rešitev za delitveno ekonomijo

Tovrstni "virtualni ključi" so najbolj v interesu podjetij z ekonomijo delitve, saj bi lahko vsak uporabnik flote vozil v mreži delitve avtomobilov odklenil in zaklenil s pomočjo kode, ki jo dobi na pametni telefon. Vsak pa lahko s svojim telefonom poleg tega, da odklepa in zaklepa svoj avtomobil v vsakem trenutku preveri, ali so vrata zaklenjena, naprava pa vam tudi pošlje sporočilo ob vsakem odklepanju vrat. Naprave omogočajo tudi to, da lahko ta ‘elektronski ključ’ zaupate tudi svojim najbližjim, ki lahko za vstop v vozilo uporabljajo svoje mobilnike. Takšno gostovanje naj bi bilo sicer možno le za določeno obdobje in ga bo treba obnavljati. 

Avtomobilski ključi | Avtor: Newspress Newspress

Mercedes med prvimi že ponuja "virtualni ključ," in sicer v novem mercedesu razreda A, ki smo ga na zurnal24.si med prvimi preizkusili na svetovni premieri. Naš novinar Andrej Leban je zapisal: "Telefon lahko pri razredu A služi tudi namesto ključa, saj je mogoče pooblastiti do pet uporabnikov, ki avto odklenejo in zaženejo brez ključa. Še noben drug model doslej ni bil tako pripravljen na vse bolj aktualno delitveno ekonomijo."

Tehnologija prihodnosti

Volvo je že leta 2017 opremil nekatere serijske avtomobile s tehnologijo digitalnega avtomobilskega ključa, ki ga vozniki nosijo s seboj kar v svojem telefonu.

"Pri Volvu nas ne zanima tehnologija zgolj zaradi tehnologije. Nova tehnologija mora mora stranka olajšati življenja in jim prihraniti čas," je ob najavi novosti dejal Henrik Green, podpredsednik produktnega razvija pri švedski znamki. "Mobilnost se razvija in tudi naši kupci pričakujejo, da bo uporaba avtov v prihodnosti še enostavnejša." "Naša tehnologija digitalnega ključa ima potencial, da bo pololnoma spremeni način, kako se uporabljajo naši avtomobili. Namesto, da so parkirani ves dan na parkiriščih, jih bo mogoče precej pogosteje in učinkoviteje uporabljati, komurkoli bo lastnik že to omogočil." Varnost na prvem mestu Nekateri strokovnjaki za digitalno varnost po poročanju Newsweeka sicer izražajo dvom v varnost takšne tehnologije, a pri Volvu zagotavljajo, da so zaščiti in zasebnosti namenili še dodatno mero pozornosti. Prav tako po njihovem mnenju ne vzdržijo strahovi glede situacij, da bi denimo postal nadzor nad avtom nemogoč, če bo mobilniku oziroma drugi pametni napravi zmanjkalo baterije. Pri Volvu zagotavljajo, da digitalni ključ na samo obremenitev baterije mobilnika vpliva le minimalno. Na drugi strani je seveda vsak mobilnik v avtu mogoče polniti, pred vrati je že tudi razmah uporabe tehnologije brezstičnega polnjenja.

Komentarjev 1
  • NeAnonimni 09:35 23.april 2018.

    Kakšna delitvena ekonomija neki.. a da je trend? Morda v velikih mestih..