Avto
4959 ogledov

Prometni prekrški: Davek na modre luči

Policija sirena lučke splošna
Če v Avstriji brez razloga pokličete policijo, da razišče nesrečo, boste plačali globo. Številne države ponujajo popuste, če plačate kazen v določenem roku, nekatere jo tudi podvojijo.

Nemški avto klub (ADAC) je zbral nekaj zanimivih podatkov o kaznih za prometne prekrške in tudi plačevanje le-teh. Zanimivo je predvsem zato, ker gre za države, v katere tudi Slovenci pogosto potujemo.

slovenija 15.04.2010 policist, policija, ustavljanje vozil, stop, loparcek, foto Prometni prekrški Slovenija Prometni prekrški: Pri plačilu kazni ukinjajo polovičko, uvajajo pa tretjinko

Če prejmete kazen za nepravilno parkiranje, jo lahko plačate v najbližji trgovini s tobakom. Plačajte jo takoj, saj bo kazen v nekaj dneh večja. Če dežuje, na cestah v Franciji veljajo različne omejitve hitrosti - kjer v suhem velja največja hitrost 90 km/h, v mokrem velja 80 km/h, na avtocestah pa morate namesto 130 km/h voziti 110 km/h.

Telefoniranje med vožnjo Spremembe zakona Avto Vse to prinašajo spremembe prometnega zakona (alkoholiki, lahko ste mirni)

Hitrost števec merilnik | Avtor: Profimedia Profimedia

V Italiji veljajo stroge kazni za tiste, ki pijejo alkohol in vozijo, ali tiste, pri katerih zaznajo več kot 1,5 promila alkohola. Globe znašajo do 6000 evrov, odvisno od resnosti prekrška pa lahko voznikom avtomobil zasežejo in prodajo na dražbi (če je voznik tudi lastnik avtomobila).

Policija Slovenija Prekrški, ki vam jih policisti spregledajo

Če v Avstriji pokličete policijo, da razišče prometno nesrečo, in bi lahko sami izmenjali podatke, boste plačali kazen v višini 36 evrov. Ta kazen se imenuje "davek modrih luči."

policija Avstrija | Avtor: Epa Epa

Če vozite 40 km/h nad omejitvijo hitrosti vas bo to v Švici drago stalo. Globa znaša okoli 9.300 evrov. Za katerokoli obliko cestne norosti na primer, divjanje ali bežanje pred policijo, boste lahko za leto dni pristali v zaporu, vozilo pa vam bodo zasegli.
Če v Španiji plačate kazen v 20 dneh, vam bodo priznali 50-odstotni popust. V Španiji sta v vozilu obvezna dva varnostna trikotnika. 

Vozniško dovoljenje Slovenija Prekrški, za katere vas država ne more (zna) sankcionirati

V Grčiji se prometne globe podvojijo, če jih kršitelj cestnih predpisov ne plača v desetih dneh.

avto cesta rdeči trikotnik okvara | Avtor: Profimedia Profimedia

V Angliji pa vam lahko kazen za nepravilno parkiranje napiše samo oseba, ki ima zakonsko predpisano uniformo in kapo oziroma klobuk.

Komentarjev 1
  • djdj 15:12 04.avgust 2020.

    V Avstriji "davek na modre luči" 36€, v Sloveniji 500€.