Avto
4626 ogledov

Predlog o prepovedi vožnje po prekrokani noči

scena 21.05.13. tv spored, prekrokana noc, hangover, foto: kolosej Kolosej
Vam je vožnja po prekrokani noči znana? To so ugotovili raziskovalci in predlagali spremembe v vožnji.

Nova akademska raziskava je pokazala, kakšna je voznikova pozornost in vozne sposobnosti po prekrokani noči, tudi, ko alkohola ni več v organizmu. Ugotovili so, da "maček" negativno vliva na sposobnost za vožnjo.

V metaanalizi 11 obstoječih akademskih študij so raziskovalci na Univerzi v Bathu v Veliki Britaniji odkrili, da je bila sposobnost nadzora nad vozilom močno poslabšana, tudi, naslednji dan po potju alkoholnih pijač, ko alkohola ni bilo več v krvi voznika. 

Vožnja in alkohol | Avtor: Profimedia Profimedia

Eden od raziskovalcev, dr. Sally Adams, je opisal, da iamo zaradi "mačka" težave že opravljanjem vsakodnevnih dejavnosti, med te sodi tudi vožnja avtomobila, medtem, ko je vodilni avtor raziskave pojasnil, da uživanje mamil jutro kasneje še dodatno poslabša spomin in koncentracijo. Raziskovalci so ugotovili, da so reakcijski časi voznikov, ki so večer prej popivali kar petino slabši od tistih, ki niso pili alkohola.

Raziskovalci so pod drobnogled vzeli številne, do zdaj zane raziskave in izraze, kot je "alkoholna zastrupitev" in "učinki naslednjega dne". Izraza so našli v kar 770 raziskavah v zadnjih 40 letih. Le v 11 raziskavah je bilo dovolj podatkov, ki so jih temeljito preučili.

Raziskovalci so se po koncu raziskave zedinili, da bi morali podobno, kot je politika številnih podjetij v Veliki Britaniji, ki prepoveduje delo pod vplivom alkoholne zastrupljenosti, zaradi varnostnih razlogov prepovedati tudi vožnjo z "mačkom". 

Radar JE SLIKAL ALI NI? Avto Prehitra vožnja: Koliko časa na dom potuje plačilni nalog?
Komentarjev 5