Avto
124 ogledov

Nova limuzina za Williama in Kate

Bentley flying spur
1/8
Bentley
Eden najpogostejših nakupov ob rojstvu prvega otroka je prav gotovo nov družinski avtomobil. In če običajni očetje smrtniki sanjajo o enoprostorcu ali karavanu, je britanski prestolonaslednik presedlal kar na bentleyja.

Pred dnevi sta princ William in Kate javnosti predstavila svojo novo pridobitev, bentleyja flying spur, ki bo v uradno serijsko proizvodnjo prišel šele čez nekaj mesecev. Avto ima začetno ceno okoli 140.000 evrov, a je prinčeva kočija vredna okoli 300 tisoč evrov zaradi številnih dodelav in dodatkov.

Prestolonasledniški par se je z avtomobilom (brez malega princa Georgea) pripeljal na otvoritev razstave v londonskem muzeju zgodovine. Ko je britanski tisk začel poizvedovati o avtomobilu, so pri Bentleyju potrdili, da so za mlado družinico oziroma predvsem za starša pripravili posebno izvedenko svojega zastavonoše. Med drugim naj bi na zahtevo Williama in Kate avtomobil omogočal wi-fi povezljivost, imel naj bi ročno izdelano usnjeno notranjost v barvi lešnika ter šampanjca ter devetlitrski prostor za hlajenje pijače. Potnikoma zadaj so namenjeni posebni sedeži z gretjem in masažo. 

Od "običajnih" bentleyjev pa se kraljevi loči po zaščiti, saj avtomobil omogoča visoko zaščito pred napadalci zaradi posebnih stekel in oklepa, zaščiteni so tudi vitalni deli, kot je motor, pnevmatike omogočajo vožnjo, tudi če so prestreljene. Zaradi tega je avtomobil tudi precej težak, tehtnica namreč pokaže kar tri tone! Tovarniški avtomobil ima sicer najvišjo hitrost kar 320 km/h, pospešek pa je krepko pod petimi sekundami.

Davkoplačevalce vsak kilometer drago stane

Bentley uradno ni v lasti Williama in Kate, temveč ga imata le v najemu v obliki lizinga, kot je navada tudi pri večini ostalih kraljevih avtomobilov. Koliko stane najem, ostaja skrivnost, gotovo pa stroški vzdrževanja niso majhni. Daily Mail je namreč izračunal, da avto s svojo povprečno porabo 15 litrov na 100 kilometrov nikakor ni poceni in da njegov 6,0-litrski W12 motor s 460 kilovati zahteva 140 evrov za vsak izpraznjeni 90-litrski rezervoar.

Ima pa flying spur majceno napako, namreč zadaj ima le dva normalna sedeža, sredinski pa je v serijski različici zelo zasilne narave, pa še ISOFIX sistema za pritrditev otroškega sedeža nima. Da se bo v avtu lahko vozil tudi mali George, bo moral tako William kar sam poprijeti za volan ali pa se vsesti vsaj na sovoznikov sedež. Ampak hudega mu prav gotovo ne bo, v najslabšem primeru pa za družinske izlete ostaja na voljo bolj plebejski range rover.

Komentarjev 1
  • maresem 08:15 17.december 2013.

    Le kje je zdaj Matija Gubec?!