Avto > Na Štrom
4014 ogledov

Magična meja je padla: V Evropi poceni električni Kitajec

Leapmotor T03, električni avtomobil, EV
1/12
Stellantis
Zgodilo se je nekaj, kar smo sicer prej ali slej pričakovali, a ne še tako kmalu. V Evropi je naprodaj avtomobil, ki še pred odštetjem subvencije stane manj kot 20.000 evrov.

Skupina Stellantis je namreč v sodelovanju s kitajskim proizvajalcem Leapmotor v Evropo pripeljala električnega mestnega malčka leapmotor T03, za katerega bo treba odšteti 18.900 evrov. Podjetje načrtuje tudi prodajno-servisno mrežo, ki bo do konca leta predvidoma obsegala 350 prodajnih salonov.

Leapmotor T03, električni avtomobil, EV | Avtor: Stellantis Stellantis

Leapmotor T03 tudi izdelujejo v Evropi, v Fiatovi tovarni v Tychyju na Poljskem, od koder sicer prihajajo tudi fiat 600, jeep avenger in alfa romeo junior, nekoč pa je njena socialistična predhodnica izdelovala znameniti fiat 126P, ki smo ga pri nas poznali kot bolhco. Bi torej za leapmotor T03 lahko rekli, da je sodobna električna različica priljubljene bolhce?

Leapmotor T03, električni avtomobil, EV | Avtor: Stellantis Stellantis

Postavimo šalo na stran in povejmo, da je leapmotor T03, vsaj po podatkih sodeč, zelo soliden avtomobil, ki ob dolžini 3,62 metra ponuja sedeže za štiri ljudi, na katere se vstopa skozi četvero vrat. Poganja ga elektromotor z močjo 70 kilovatov, ki se napaja iz baterije s kapaciteto  37,3 kilovata, ki mu zagotavlja do 265 kilometrov dosega, ki se ga menda lahko v mestu s preudarno vožnjo poveča celo do 395 kilometrov.

Nakup leapmotorja T03 ne bo zahtevna zadeva, saj bo na voljo z enim, že omenjenim motorjem, in enim paketom opreme, ki pa ne bo od muh. Vozniku bosta namreč na voljo 8-palčni zaslon instrumentne plošče in 10,1-palčni zaslon infotainmenta, pomagal si bo lahko tudi z vzvratno kamero in solidnim naborom asistenčnih sistemov, ki bodo omogočali tudi avtomatizirano vožnjo druge ravni. Potnike bosta razvajali tudi samodejna klimatska naprava in panoramska sončna streha.

Leapmotor T03, električni avtomobil, EV | Avtor: Stellantis Stellantis

Leapmotor T03 bo tako stal manj, kot moramo trenutno odšteti za precej bolj špartansko opremljeno dacio spring, ki v osnovni različici stane 22.900 evrov, ali pa po zmogljivostih podoben, a dobrega pol metra večji dongfeng box, ki je na voljo za 24.900 evrov. Kot tak bi lahko precej premešal karte v evropski ponudbi električnih vozil.

dezurni@styria-media.si

Leapmotor T03, električni avtomobil, EV | Avtor: Stellantis Stellantis

Komentarjev 5
  • Avatar MK_NSFW
    MK_NSFW 08:25 27.september 2024.

    grd avto, kje je užitek v pogledu nanj, ko se zjutraj usedeš vanj, kje veselje do vožnje v duhu pravih petrolheadsov? mojemu tamalemu sem kupil cliota za 15 jurjev. dodala sva par dodatkov, avto je 1,0 ima pa TURBO... še ...prikaži veče očetu zaigra srce kako lepo izgleda in kako dobro potegne..... pa sem vajen nemških bombnikov in japonskih limuzin

  • Toma 07:10 27.september 2024.

    Zelo ugodna cena? Pa jo povejte če si upate! Pred 50-imi leti so dobri avti na zahodu koštali le par povprečnih plač - kot sedaj bicikli! Pa se zamislite!