Avto > Na Štrom
13248 ogledov

"Čez noč" so se električni avtomobili čudežno pocenili

Električni avto, e-avto Profimedia
V Združenem kraljestvu so znižali subvencije ob nakupu električnega avtomobila. Izkazalo se je, da so se električni avtomobili zaradi tega »čez noč« pocenili.

So subvencije za električne avtomobile res pogoj za cenejše električne avtomobile? Dogajanje v Združenem kraljestvu kaže prav nasprotno in sicer, da lahko subvencije tudi umetno ohranjajo visoke cene avtomobilov.

Prima električni avti Avto Občutno znižanje subvencij za električna vozila

Združeno kraljestvo je ena od držav, ki spodbuja elektromobilnost. Z letom 2030 bodo med prvimi prepovedali prodajo vozil z motorji na notranje zgorevanje, hibridov pa do leta 2035.

nissan leaf | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

NIžja meja za dodelitev subvencije

Ker so električni avtomobili dražji od običajnih, njihovo prodajo tamkajšnja vlada podpira s subvencijami. Do nedavnega so Britanci ob nakupu električnega avtomobila dobili do 3.500 evrov subvencije, če cena električnega avtomobila ni presegla 57.000 evrov.
Vlada Borisa Johnsona je marca zmanjšala podporo. Najvišja cena električnega avtomobila, za katerega lahko v Veliki Britaniji kupci električnih vozil zahtevajo subvencijo, se je zmanjšala na 40.000 evrov, znesek subvencije pa na okoli 2.900 evrov.
Subvencioniranje je za državo drago, še posebej, če prodaja električnih avtomobilov narašča.

Avtosalon prodaja avtov Dogovor pred vrati Avto Se obeta denarna pomoč pri nakupu novega avtomobila?

Prodajalci vozil se z novimi pravili niso strinjali, a jim vlade ni uspelo omehčati. Zato jim ni preostalo drugega, kot da se prilagodijo. »Čez noč« se je zgodil čudež. Ker so bili številni električni avtomobili z možnostjo subvencij izločeni iz sheme subvencioniranja, so v Združenem kraljestvu prodajalci pocenili celo vrsto električnih modelov. In ne za malo, toliko, da ne presegajo meje za dodelitev subvencije. 

BMW i3 | Avtor: PRIMA PRIMA

Prima električni avti Avto Hladen tuš za za kupce električnih vozil pri nas

Prodajalci so se prilagodili

Spletna stran Carscoop navaja, da se je na primer, nissan leaf z večjo baterijo 62 kWh in najbogatejšim paketom opreme pocenil iz 43.500 evrov na 37.400 evrov, torej »čez noč« za dobrih 6.000 evrov. Podoben korak sta naredili tudi znamki Citroen in Opel. Tudi BMW je postal cenejši. Cena za BMW i3 je nižja celo za 8.650 evrov. To je le malo manjši znesek, kot stane nova dacia sandero. Kia je ponudila posebno, cenejšo različico e-nira, podoben odziv pa pričakujejo tudi od znamk Volkswagen, Ford in Volvo, še piše Carscoops.

Polestar 2 električni avto | Avtor: Polestar Polestar

BMW priključi hibridi in električni avtomobili Avto Država močno razburila kupce električnih vozil

To je seveda dobra novica za kupce. A le na videz. Odpira se vprašanje, čemu služijo subvencije. Britanski Carscoops trdi, da subvencije, namesto, da bi električno mobilnost naredile bolj dostopno, dejansko proizvajalcem omogočajo, da umetno vzdržujejo visoke cene električnih avtomobilov.
 

Komentarjev 8
  • ode 19:13 15.april 2021.

    Še bolj se bodo pocenili, sicer bodo drug za drugim zapirali tovarne. E avtomobili, kakršni se trenutno proizvajajo, nimajo nobene prihodnosti. Tega se še kako zavedajo proizvajalci, ki hitijo s prizvodnjo in prodajo, da bodo vsaj nekaj od vloženih milijard ...prikaži več dobili nazaj. Musk je vse zajebal.

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 15:16 15.april 2021.

    Nujno, prodaja pač ne steče. Bo potrebno še kaj drugega, tudi na drugih področjih. Cene za potrebe mestnega transportiranja so to še vedno precej previsoke. Za izven mesta pa niti v osnovi niso konkurenca.

  • rd2dmk2 08:32 15.april 2021.

    brez skrbi , bodo dobil nazaj not, baterije bodo manjše, materiali bolj slabi, itd. je pa jasno da so do sedaj kamot imel visoke cene, ker so itak večino avtov pokupila podjetja. tu se pa stroški čist drugače računajo, , ...prikaži več ker če kaj zmanjka, potem pa delavcu se vzame pri plači. važno da direktorji in lastniki in delničarji mastno služijo. če že drgač ne pa z provizijami.