Avto
5803 ogledov

Mercedes presenetil in vrgel rokavico najcenejši tesli

Mercedes-Benz razred A Mercedes-Benz AG
Mercedes je predstavil svojega vročega konkurenta tesli model 3, EQ A. Poglejte video.

Pričakovali smo električnega križanca, vendar bodo pri Mercedesu v segmentu električnih vozil najprej napadli z električno različico Mercedesove limuzine razreda A, to je EQ A.

V videu Mercedes razkriva, da bo imel EQ A popoldona drugačen dizajn, velikega pomena pa bo morda barva. Modre led žarnice bodo v maski motorja, na boku in zadku, ki so še posebej atraktivne ponoči. Za razliko od predhodnik konceptov ima klasična vzvratna ogledala, ki so zelo aerodinamično oblikovana. Notranjosti niso pokazali.

Mercedes je že pred tem najavil, da bo svoj kompaktni električni avto izdeloval v tovarni Hambach v Franciji. To bo tako prvi mercedes, ki ga bodo izdelovali "Galci," kar ima gotovo velik simbolni pomen v francosko-nemških odnosih. V tovarni Hambach trenutno izdelujejo model smart fortwo in tudi njegove električne različice. Mercedes namerava v digitalizacijo in drugo posodobitev tovarne vložiti okoli pol milijarde evrov denarja. Lani predstavljen koncept EQ A je imel vgrajeno 60 kWh baterijo in ocenjen doseg okoli 350 kilometrov.

Mercedes EQ | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Kaj sledi?

Pri Mercedesu so poleg modela EQ A za prihodnje leto najavili še model električnega kompaktnega križanca EQ C, na seznamu za bližnjo prihodnost je še EQ S, ki bo električna različica razreda S.

Družna EQ naj bi do leta 2022 štela 10 modelov. Od klasičnih mercedesov z motorji na notranje zgorevanje se bodo ločevali tudi po obliki. Do leta 202 naj bi imel Mercedes že 50 modelov, ki so kakorkoli elektrificirani - torej priključni (plug-in) hibridi, vozila na gorivne celice in vozila z 48 voltnim električnim sistemom. 

Pri Mercedesu, ki je del koncerna Daimler, pričakujejo, da bo bila njihova globalna prodaja elektrificiranih vozil do leta 2025 med 15 in 25 odstotkov.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.