Avto
18233 ogledov

Zakaj nikoli ne pokleknite na sedež v avtu

Ogrevanje sedežev v avtu Žurnal24
Na videz povsem nedolžen premik s telesom vas lahko stane tudi 1.000 evrov.

"S temi ogrevanimi sedeži so same težave! Mehanik je rekel, da se je pretrgal grelni element, popravilo pa je bilo vse prej kot poceni," se je pridušal znanec. 

Številni avtomobili imajo danes ogrevane sedeže, ki so zelo udobni v hladnejših mesecih, ko notranjost avtomobila še ni ogreta. Le malokateri lastnik pa se zaveda, da mora biti pri takšnem sedežu posebej pazljiv, saj je zelo dovzeten za poškodbe. 

"Sedeža, ki ima funkcijo gretja, na sedalnem in tudi hrbtnem delu ne smemo točkovno obremenjevati, saj so tam nameščeni električni grelni elementi, ki se lahko pretrgajo," opozarja strokovnjak Primož Rožnik.

Do pretirane točkovne obremenitve pride lahko že, če grobo odložimo kakšen težek predmet na sedež, kot je kovček, največkrat pa se zgodi, ko pokleknemo na sedež, da dosežemo kak predmet na drugi strani vozila ali na zadnjih sedežih. Tudi pri sesanju in čiščenju ljudje pogosto pokleknejo na sedeže. Občasno se lahko zgodijo tudi poškodbe priključnih kablov sedeža kot posledica pogostega premikanja sedeža naprej in nazaj ali pa, ker se pod sedeže pospravlja predmete, ki niso pritrjeni.

In zakaj je takšna poškodba zelo neugodna? "Pri poškodbi grelnih elementov sedeža je vedno potrebno zamenjati cel grelni element, saj ob popravilu nima več enakih fizikalnih lastnosti in lahko pride do točkovnega pregrevanja, kar pa ob prisotnosti ostalih gorljivih materialov v sedežu ni dobro," opozarja mehanik. "V večini primerov se je za takšno popravilo sedeža potrebno obrniti na tapetnika, ki pozna posebne prijeme za odstranitev in ponovno namestitev oblazinjenja sedeža."

Ogrevanje sedežev v avtu | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Koliko stane?

Cenovni razpon popravila pri takšnih poškodbah je zelo odvisen od tipa sedeža, torej ali ima ločen grelni element ali pa je slednji integriran v oblazinjenje in dobavljiv le kot komplet. Zato je tudi cena lahko od 60 evrov pa vse do 1.000 evrov in še več, opozarja Rožnik.

Gretje ni edina stvar pri sedežu, ki lahko zaradi neprevidnega ravnanja odpove. Poleg grelnih elementov so namreč v sedalnem delu sedeža lahko tudi senzorske mreže zasedenosti sedeža, ki vplivajo na pravilno delovanje zračnih blazin. 

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • francl12 21:25 14.avgust 2018.

    pa ka seje temu Rožniku skuhalo v glavi zaradi previsoke temperature sedeža!

  • janez60 19:07 13.avgust 2018.

    Matr je mraz, na žurnalu je res hudičevo mraz.

  • romy 12:10 13.avgust 2018.

    Hvala bogu da imam vozilo brez gretja sedežev..tako da si med cartanjem v in ob avtu lahko privoščimo....juuhuu