Avto > Iz druge roke
23890 ogledov

Vulkanizer povedal, zakaj je sam že zamenjal letne gume za zimske

Zimske pnevmatike, zimske gume Profimedia
Od 15. novembra naprej, glede na trenutno vreme pa mogoče celo prej, bo na naših avtomobilih spet potrebna zimska oprema. Z vulkanizerji smo se pogovarjali, kaj voznikom svetujejo letos in kakšno je stanje na trgu novih zimskih gum.

Tako kot vsako jesen nas je zanimalo, kaj lahko vozniki pričakujemo v vulkanizerskih delavnicah. So cene storitev in novih pnevmatik zrasle ali ostale na enaki ravni? Kako je letos z dobavljivostjo gum?

Zgodnje menjave gum

Kranjski vulkanizer Iztok Boltez opaža, da so vozniki zaradi zgodnjega prihoda nizkih temperatur že začeli zamenjavati letne gume na svojih avtomobilih za zimske. To je storil tudi na svojem avtomobilu. Lani je bilo denimo razmeroma toplo še konec oktobra, zato ni skoraj nihče pomisli, da bi na svojem avtomobilu zamenjal pnevmatike.

Boltez pravi, da je zgodnja menjava gum letos vsekakor smiselna, saj smo že imeli sneg do nižin. Nič ni sicer narobe, če z zamenjavo čakamo do sredine novembra, ko bo zimska oprema postala obvezna, vendar pa se lahko z zgodnejšo menjavo izognemo gneči in nepotrebnemu čakanju.

To je še toliko bolj pomembno zato, ker se tudi pri njih soočajo s pomanjkanjem delavcev, ki jih je zato, ker jih potrebujejo le nekaj dni v visoki sezoni, še toliko težje najti. Poleg tega pa ni bojazni, da bi zimske gume v štirinajstih dneh ali mesecu toplejšega vremena na avtomobilu uničili.

Vulkanizerstvo | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi sežanski vulkanizer Aleš Hrvatič opaža, da je letos marsikatera njihova stranka pohitela z zamenjavo gum. To velja predvsem za tiste, ki imajo na avtomobilih slabše letne gume, ki so jih izrabili. Temu je tudi na primorskem območju botroval hiter preskok na nižje temperature in jesenski dež.

Podobno je stanje tudi na štajerskem koncu države. V mariborskem podjetju Vulkanizerstvo TDS ugotavljajo, da se letos ljudem z menjavo gum mudi malce bolj kot prejšnja leta. Vodja delavnice Tadej Šprah pravi, da so se do zdaj pri njih oglašali predvsem tisti, ki so kupili celoletne gume ali pa so imeli na kolesih iztrošene letne ali zimske gume, s katerimi so se vozili tudi poleti. Zdaj pa počasi dobivajo tudi naročila za zimske gume.

Tudi Šprah svetuje, da je glede na vremenske razmere dobro z menjavo gum pohiteti ne glede na to, kje se z avtomobilom vozimo. Z zamenjavo morda lahko počakajo le tisti, ki se veliko vozijo na dolge razdalje na avtocesti, če bi bile temperature še višje. Predvsem pa naj menjajo gume tisti, ki imajo na kolesih slabe letne gume, saj so dobre zimske gume vsekakor bolj varne.

Zimske pnevmatike, zimske gume | Avtor: Profimedia Profimedia

Malenkostna podražitev

Glede storitev pa Šprah pravi, da so se glede na razmere malce podražile vulkanizerske storitve. Enako nam je povedal tudi Boltez. Hrvatič pa ugotavlja, da so cene pri njih ostale bolj ali manj take kot spomladi. Kar se tiče gum, pa so vsi sogovorniki povedali, da velikih sprememb ni. Večina gum stane približno toliko kot lani, le nekatere so se malo podražile, nekatere pa celo pocenile. Drastičnih sprememb cen torej ni bilo.

Pred časom smo se soočali s pomanjkanjem novih zimskih gum, zato nas je zanimalo, kakšno je stanje z dobavami novih gum letos in če je dobro z naročili pohiteti. Hrvatič ugotavlja, da določene dimenzije gum še niso šle v proizvodnjo ali pa jih primanjkuje. To velja predvsem za premijske gume posebnih dimenzij, ki jih potrebuje več avtomobilov, ki so jih začeli prodajati letos. Gre predvsem za to, da stranke morebiti ne bodo mogle naročiti prav določenih gum določenega proizvajalca, lahko pa naročijo gume drugih proizvajalcev. Sicer pa pravega pomanjkanja novih gum ni.

Šprah ugotavlja, da je novih gum za zdaj na trgu dovolj in da dobavitelji dnevno polnijo skladišča. Tudi Boltez ne vidi težav, morda le z izjemo gum za lahka gospodarska vozila. Pri Goodyearu so jih denimo že vnaprej opozorili, da bi bile lahko dobave teh gum zmanjšane, zato so jih naročili tudi pri drugih dobaviteljih. Boltez dodaja, da imajo proizvajalci zadnja leta manjše zaloge, a je za zdaj pri nas gum dovolj.

Je pa res, da se sezona nakupov še ni začela, zato je nove gume, če jih potrebujemo, bolje naročiti prej kot pozneje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar NickMason
    NickMason 11:21 12.oktober 2024.

    Jaz imam letno zimske skozi,vse ok,ne rabim vulkanizerja sploh

  • Toma 11:00 12.oktober 2024.

    K temu vulkanizerju jaz ne bi hodil! Dokler ne sodrajo so letne (in po 15.11 nerabljene verige v pritljažniku) zakon!

  • BenX 10:42 12.oktober 2024.

    Do konca meseca je napovedano toplo in sonce, zjutraj min 5 stopinj. Čez dan praktično še za na motor lepo vreme. To pa res ni nek pogoj za naval na zimske gume! Tisti, ki ima gume zjebane pa itak, odvisno ...prikaži več od tega koliko se ima rad, gre menjat prej.