Avto
38 ogledov

Hrvati v akcijo proti podražitvi slovenskih vinjet

slovenija 18.01.12, cestnina, omejitev hitrosti, cestinina Torovo, avtocesta, fo Anže Petkovšek
Podražitev slovenskih vinjet je izzvala precej pozornosti na Hrvaškem, predvsem zaradi višjih cen, ki naj bi številne prisilile, da uporabljajo manj varne lokalne ceste.

"Zaradi podražitve vinjet za avtoceste lahko pričakujemo, da bodo številni vozniki zavili proti lokalnim in državnim cestam, da bi se izognili dodatnim stroškom poti. To pa lahko poveča tveganja v prometu tako za voznike kot za lokalne skupnosti," je ocenil tiskovni predstavnik Haka Alan Vojvodić.

Po uvedbi vinjet več nesreč na slovenskih cestah

Med drugim je spomnil na evropske raziskave, ki so kazale, da se je po uvajanju vinjet v Sloveniji povečalo število nesreč na lokalnih in državnih cestah pri nas. Kot je dodal, so hrvaški vozniki množično klicali Hak po uvajanju slovenskih vinjet in spraševali za alternativne smeri. Podobno je mogoče pričakovati v začetku letošnje smučarske sezone.


"Mi se ne ukvarjamo z ekonomskimi razlogi slovenske odločitve, temveč želimo, da vozniki lahko plačajo pravično ceno za pravično storitev ter da je povsem jasno, zakaj je treba plačati določeno ceno," je dejal Vojvodić. Meni, da ni jasno, kdo in kako bo preverjal posebno skupino vozil, ki so višja kot 130 centimetrov nad prvo osjo in za katera bo treba kupiti dražjo vinjeto. Dodal je, da pri nekaterih avtomobilih to ni preprosto oceniti.

Sledi akcija z Avstrijci in Nemci?

Povedal je, da so se o različnih aspektih posledic podražitve vinjet pogovarjali tudi s kolegi iz AMZS pa tudi s predstavniki avtomobilskih zvez iz Nemčije in Avstrije.

Vojvodić ni želel potrditi, ali bodo sprožili skupno akcijo, kot je bilo v času uvajanja slovenskih vinjet leta 2008, ko so v Sloveniji uvedli polletno vinjeto po ceni 35 evrov, ne da bi voznikom ponudili možnost nakupa vinjete za krajše obdobje. Po opozorilu iz Bruslja, da ne smejo diskriminirati voznikov iz tujine, so v Ljubljani uveljavili tudi vinjeto, ki velja sedem dni.

Podražitev slovenskih vinjet bo lahko vplivala na konkurenčnost hrvaškega turizma, so za portal Tportal.hr povedali na hrvaškem ministrstvu za turizem.

Napovedali so pogovore s predstavniki slovenske vlade, da bi ugotovili, ali obstaja možnost za spremembo odločitve o novih slovenskih cestninah, ker "dražje vinjete ne prizanašajo turističnemu razvoju nobene države".

Komentarjev 24
  • Žurnalček 12:43 29.september 2013.

    Če se dobro preračuna imajo HR najdražje AC v EU. Kot e jaz spmnim , so , ko so začeli sploh z AC zatrdili, da bo cestnina na posameznih odsekih takšna , kot bo cena privarčevanega bencina in amortizacije. Njihova ...prikaži več cena AC do ST pa je 18 l bencina , z čimer danes avto naredi 200km navadne ceste , proti 300 km AC. Privarčevani bencin z vožnjo po AC pa ni omembe vreden , mogoče je razlke 4l ,če se ne zgodi nesreča na AC , ker potem je pa v takem slučaju poraba še večja , kot na lokalni cesti. Kdo ima sedaj drage in predrage AC se naj pa Hrvatarji sami sebe vprašajo in pogledajo v špegu

  • Oxxo 19:42 28.september 2013.

    In zdaj bo Slovenija "kriva" za slabše turistične sezone na Hrvaškem - in ne Hrvati, ki za veliko več kun postrežejo enako hrano, na isti mizi in stolu, kjer so stregli že 20 let nazaj... In na koncu bomo ...prikaži več Slovenci krivi še za to, da imajo davčne blagajne...ssSamo še na eur počakajmo, pa da vidimo explozijo cen .... za isti znesek dobiš letalsko karto, letališke pristojbine, pol ali polni penzijon na oddaljeni - lepi lokaciji + nasmeh gratis.

  • atzz 18:08 27.september 2013.

    Govorimo o Hrvatih, ki jamrajo, da so kao drage. Poznam švicarske, češke in italijanske ceste, ne skrbi. Za tak denar, kot ga zahtevajo Hrvati in Italijani, se ti voziš pri nas celo leto. Pelji se enkrat od Firenc proti jugu ...prikaži več pa govori o kvaliteti AC.